Кабмін хоче оновити КЗпп

У січні стартує обговорення нового Трудового кодексу, проєкт якого підготувало Міністерство економіки

image87

10 справ фахівця з охорони праці на початку року

Сьогодні Кодекс законів про працю, який був прийнятий у 1971 році, не відповідає вимогам часу, гальмує розвиток економіки.

Серед основних змін Мінекономіки передбачає:

  • легалізувати різноманітні форми зайнятості — дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час;
  • діджиталізувати збір інформації про працівника та позбутися паперових трудових книжок;
  • боротися з мобінгом і чимало іншого.

У 2024 році Мінекономіки також планує:

  • Модернізувати Державну службу зайнятості (ДСЗ)

ДСЗ поступово перейде до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення.

Крім того, реформа ДСЗ передбачає цифровізацію 90% процесів і широку мережу партнерств з тренінговими компаніями, компаніями з підбору персоналу, а також із громадськими організаціями, що займаються соціальними проєктами.

Кабмін хоче оновити КЗппЯк правильно скласти наказ про прийняття на роботу зі шкідливими умовами

У підсумку ДСЗ стане потужним аналітичним центром, який прогнозуватиме розвиток ринку праці за галузями і регіонами, проєктуватиме програми підтримки. При цьому він продовжить виконувати й нинішні функції: підбирати персонал, навчати та перенавчати безробітних, реалізовувати державні програми підтримки бізнесу та грантові проєкти.

  • Реформувати підходи до державного замовлення

Мета — протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців.

Для того щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців буде можливість отримати грант і бажану професію.

  • Збільшити обсяги державної підтримки людей і бізнесу

100 тис. українців матимуть змогу пройти навчання та перенавчання.

Роботодавці отримуватимуть компенсації за облаштування щонайменше 10 тис. інклюзивних робочих місць.

У межах програми єРобота планується видати 15 тис. грантів — на власну справу, для ветеранів, для переробних підприємств.

123.pngТексту проєкту нового Трудового кодексу поки що немає. Слідкуйте за оновленнями системи «Експертус Охорони праці» — і ви завжди будете в курсі подій.

Джерело: пресслужба Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про встановлення доплат за несприятливі умови праці

Наказ про доплату за шкідливі умови праці допоможе встановити доплату за шкідливі умови праці, підтверджені під час атестації робочих місць за умовами праці. Скачайте зразок наказу про доплату за шкідливі умови праці.
13177

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50774

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
53722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді