Порушення умов колдоговорів: посилення відповідальності

Закон про зміни вже опубліковано

image96

Охорона праці в колективному договорі

Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори» від 14.07.2023 № 3256-IX (далі — Закон) опублікований в газеті «Голос України».

Закон викладає в новій редакції статті 411 — 413 КпАП і посилює відповідальність за порушення вимог законодавства під час укладення та виконання колективних угод і договорів. 

Зміни до статей 411—413 КпАП підвищують розмір штрафу за окремі види правопорушень, а саме:

Стаття КпАП Порушення, яких припускаються особи, що представляють роботодавців чи профспілки Штрафні санкції
411

умисне порушують встановлений законодавством строк проведення консультацій щодо початку колективних переговорів

від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) 
412 порушують чи не виконують зобов'язання за колективною угодою, договором від 50 до 100 НМДГ 
413 не надають інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних угод від 5 до 10 НМДГ

Штраф не накладатиметься на осіб, що представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, через шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану, але не раніше, ніж набере чинності Закон України «Про колективні угоди та договори» від 23.02.2023 № 2937-IX. 

Джерело: ВРУ

  • ухиляються від участі в колективних переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективної угоди, договору, які письмово ініціювала одна зі сторін;

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23685

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді