Працевлаштування осіб з інвалідністю: Рада прийняла законопроєкт

Реформа має посилити право осіб з інвалідністю на працю

image74

Які права й пільги мають особи з інвалідністю в умовах воєнного стану

Верховна Рада прийняла за основу євроінтеграційний проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (реєстр. № 5344-д).

Мета законопроєкту — забезпечити реалізацію особами з інвалідністю права на працю на належному рівні з урахуванням досвіду країн ЄС.

Право осіб з інвалідністю на працю гарантують Конституція України, Конвенція ООН про права інвалідів, Конвенція МОП 1983 року «Про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів» № 159.

Законопроєкт пропонує створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю за допомогою апробованих в інших країнах підходів:

  • розвиток стимулюючих механізмів для роботодавців;
  • розширення можливостей для осіб з інвалідністю.

Документ зобов’язує працевлаштовувати осіб з інвалідністю не лише приватний бізнес, але і органи державної влади, комунальні установи та організації. При цьому роботодавець матиме альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір):

  1. Працевлаштувати осіб з інвалідністю на спеціально облаштовані робочі місця для них.
    • Складова процесу працевлаштування — за потреби обов’язково надавати соціальні послуги: соціальний супровід на робочому місці, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо.
  2. Сплатити цільовий внесок на підтримку їх працевлаштування до спеціального фонду державного бюджету.

Положення законопроєкту також передбачають розширити категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою від держави. Наприклад — підприємства захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримати прибуток, а забезпечити роботою осіб з важкими формами функціональних обмежень.

Зараз Комітет ВР із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів доопрацьовує документ для розгляду в другому читанні.

Парламентарі очікують, що після того, як законопроект буде прийнятий, рівень зайнятості осіб з інвалідністю в Україні значно зросте.

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47518

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді