Уряд підготував нові інструменти боротьби з перевантаженням автомобілів

Пояснюємо, коли автомобіль можуть направити на зважування

Кабмін за ініціативи Мінінфраструктури ухвалив порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування, а також заборони подальшого його руху.

Постанова Уряду дозволить інспекторам Державної служби України з безпеки на транспорті (далі — інспектори ДСБТ) слідкувати за тим, як перевізники дотримують вагових норм. Новий інструмент спрямований передусім на збереження доріг — особливо там, де не встановлені системи автоматичного зважування в русі.

Документ передбачає, що інспектори ДСБТ мають право:

  • зупиняти авто з ознаками перевантаження та супроводжувати його для зважування до найближчого спеціально облаштованого майданчика — не далі ніж 50 км;
  • використовувати спеціальний блокувальний пристрій, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування чи виправляти порушення у випадку підтвердження перевищення дозволених норм.

Ознаки, за яких інспектор ДСБТ може направити автомобіль на зважування:

  • завантаження вище бортів;
  • просідання вузлів підвіски;
  • відсутність товарно-транспортної накладної чи відмова її пред’явити.

Інспектори ДСБТ повністю фіксуватимуть спілкування з водієм на боді-камеру для того, щоб попередити будь-які корупційні зловживання. Така норма діє із серпня минулого року. У випадку, якщо інспектор не зафіксував спілкування з водієм на камеру, він нестиме дисциплінарну відповідальність.

Довідково. Зараз на дорогах державного значення фіксують порушення 48 систем автоматичного зважування (WIM). Завдяки роботі WIM у 2023 році до державного бюджету надійшло 83 млн грн від штрафів за порушення встановлених норм.

Джерело: Урядовий портал

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
24

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46973

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10567

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді