Затверджено Інструкцію з безпечної організації та проведення масових вибухів на підприємствах рудної галузі з підземним способом розробки

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12.05.2014 № 343  затверджено Інструкцію з безпечної організації та проведення масових вибухів на підприємствах рудної галузі з підземним способом розробки.

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12.05.2014 № 343 затверджено Інструкцію з безпечної організації та проведення масових вибухів на підприємствах рудної галузі з підземним способом розробки.

Ця Інструкція поширюється на підприємства (рудники, шахти) незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, діяльність яких пов’язана з організацією та проведенням масових вибухів під час розробки родовищ рудних корисних копалин підземним способом та є обов’язковою для виконання посадовими особами та працівниками підприємств рудної галузі з підземним способом розробки, пов’язаних з організацією та проведенням масових вибухів із використанням вибухових матеріалів промислового призначення.

Інструкція визначає організацію та порядок проведення масових вибухів із використанням вибухових матеріалів промислового призначення для відрізання, підсікання та відбивання рудного (породного) масиву, підповерхового обвалення блоків і міжкамерних ціликів; відбивання блоків, руйнування ціликів, обвалення стелин на повну висоту поверху та для ліквідації пустот.

У Інструкції терміни та поняття вживаються у значеннях, що визначені Гірничим Законом України, Законами України «Про охорону праці», «Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення», Правилами безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12.06.2013 № 355 (НПАОП 0.00-1.66-13).

У документі, зокрема, зазначено, що підготовка та виконання масового вибуху на підприємстві здійснюється відповідно до вимог технічної документації:

  • типового чи спеціального проекту проведення буропідривних робіт;
  • технічного розрахунку масового вибуху;
  • розпорядку проведення масового вибуху, якщо загальна вага заряду вибухової речовини до 5 тонн;
  • розпорядку проведення масового вибуху, якщо загальна вага заряду вибухової речовини понад 5 тонн

Форми зазначеного технічного розрахунку масового вибуху  та розпорядків наведені у додатках до Інструкції. Також до додатку увійшов «Акт про готовність до проведення масового вибуху панелі, блока № _ , горизонт _ м, панель, блок _ вісі».

Наказ зареєстровано в Мін’юсті України 28.05.2014 за № 564/25341, набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
18

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36706

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10542

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді