За порушення комендантської години готують нове покарання

Порушення режиму світломаскування може призвести навіть до кримінальної відповідальності

Верховна Рада розгляне проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення окремих вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану (законопроєкт № 8096).

image99

Тривалість робочого часу в період дії воєнного стану

Документ передбачає:

  • встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години та спеціального режиму світломаскування;
  • запровадити кримінальну відповідальність за умисне порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Законопроєкт № 8096 пропонує, зокрема:

1. Доповнити КпАП новою статтею 210-2, положення якої встановлять адміністративну відповідальність

Порушення Відповідальність
За порушення комендантської години
  • штраф від 20 до 40 НМДГ або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин
За порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану
  • для громадян — попередження, або штраф від 30 до 50 НМДГ, або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин;

  • для посадових осіб — від 50 до 100 НМДГ або виправні роботи на строк до шести місяців

За порушення передбачені частинами першою або другою цієї статті
  • для громадян, яких протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, — штраф 50 до 100 НМДГ або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин;

  • для посадових осіб — від 100 до 200 НМДГ або виправні роботи на строк від шести місяців до одного року

 

Складати протоколи про адміністративні правопорушення будуть органи Нацполіції. Поліцейські матимуть повноваження затримувати громадян, які порушують комендантську годину.

Зміни до статті 263 КпАП визначають строки такого затримання:

  • до трьох годин — для складення протоколу,
  • до трьох діб — у необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення.
image91
Адамович Вікторія головна редакторка системи «Експертус Охорона праці», Київ
Ознайомтеся з відповідями на актуальні запитання працівників і роботодавців про те, як безпечно працювати під час воєнного стану, які зміни в законодавстві врахувати, які документи оформити

2. Доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 113-1, яка встановлюватиме відповідальність за умисне порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків, у вигляді:

  • позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без;
  • за вчинення тих самих дій, особою, яка є представником влади або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, — відповідальність у вигляді позбавлення волі на 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

3. Внести зміни до абзацу першого частини другої статті 216 Кримінального процесуального кодексу, якими віднести до підслідності СБУ проведення досудового розслідування правопорушень, передбачених статтею 113-1.

check.pngСкачайте наказ про запровадження дистанційної роботи на період воєнного стану

4. Встановити, що на час дії воєнного стану відрахування в дохід держави із заробітку осіб, притягнених до адміністративного стягнення у вигляді виправних робіт на підставі відповідного рішення суду (судді), спрямовуються виключно на потреби Збройних Сил України.

Джерело: ВРУ

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46982

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30141

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10570

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47729

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді