Виїзд за кордон у зв’язку з проблемами зі здоров’ям

Нові правила затверджено урядовою постановою

image31

Тимчасова непрацездатність під час перебування за кордоном

Із 27 вересня 2022 року діють новації щодо правил перетину кордону для осіб, які мають проблеми зі здоров’ям, і тих, хто їх супроводжує.

Постанова № 1044 визначає порядок виїзду за кордон під час воєнного стану:

  • осіб з інвалідністю;
  • осіб, які потребують постійного догляду;
  • дітей з інвалідністю чи визначеним переліком захворювань;
  • тих, хто супроводжує осіб з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей з інвалідністю чи визначеним переліком захворювань (далі — особи з інвалідністю).

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю, відтепер можуть перетинати кордон скільки завгодно разів. Вони можуть виїжджати за кордон до осіб з інвалідністю, яких вони доглядають, якщо ці особи перебувають на консульському обліку. Нагадаємо, раніше на час дії воєнного стану чоловікам, що супроводжують осіб з інвалідністю, дозволяли перетнути кордон лише один раз.

check.pngСкачайте наказ про запровадження дистанційної роботи на період воєнного стану

Водночас громадяни України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов’язані повернутися з-за кордону не пізніше, ніж особи, яких вони супроводжували.

Постанова № 1044 чітко регламентує категорії осіб і документи, які необхідні для перетину кордону. Для різних категорій осіб визначено різні документи, які підтверджують ступені спорідненості чи факт догляду.

Щоб уникнути відмов у пропуску через кордон, Держприкордонслужба рекомендує уважно ознайомитися з Правилами перетинання державного кордону України, затвердженими постановою КМУ від 27.01.1995 № 57, та мати усі необхідні документи. Особливо це стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Джерело: Державна прикордонна служба України

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46980

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30141

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10570

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47728

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді