На які пільги мають право донори крові під час воєнного стану

Під час воєнного стану працівник має право на день відпочинку за здавання крові за тим самим алгоритмом, який діє у мирний час

На які пільги мають право донори крові під час воєнного стану

Пам’ятка працівнику, який хоче стати донором

У день донації крові та/або її компонентів і в день після донації працівник отримує право на день відпочинку зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Підстави:

  • пункт перший частини другої статті 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі — Закон про донорство);
  • Лист Мінекономіки від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09.

Пільга діє у випадку, коли день донації крові та день після неї припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

Якщо день донації припадає на вихідний чи святковий день, донор не може бути увільненим від роботи у цей день, оскільки він вже є неробочим. Те саме стосується і дня відпочинку, що безпосередньо слідує за днем донації, якщо він вже є неробочим чи святковим днем.

Що стосується роботи за змінним графіком роботи (перехідні зміни), то, на думку Мінекономіки, з урахуванням норм статей 57 та 58 КЗпП, гарантії працівникам-донорам застосовують до усієї зміни, частина якої припадає на день донації.

Працівник-донор також має право приєднати цей день до щорічної відпустки на підставі:

  • частини другої статті 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі ― Закон про донорство);
  • статті 124 КЗпП.

Норми КЗпП і Закону про донорство застосовують лише у випадках, коли день донації крові та день після неї припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»від 15.03.2022 № 2136-IX не змінив і не скасував дію статті 124 КЗпП і дію Закону про донорство.

Керівники підприємств, установ, організацій зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи осіб, які є або виявили бажання стати донорами крові на підставі заяв, поданих керівництву не пізніш як за один робочий день до дня донації крові.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23694

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36708

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10554

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді