Чи має працівник право на щорічну додаткову відпустку, якщо перебував у неоплачуваній відпустці через карантин і війну

Упродовж робочого року працівник шість місяців перебував у відпустці без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином, потім два місяці — через бойові дії. Чи має він право на додаткову щорічну відпустку за особливий характер праці?

Чи має працівник право на щорічну додаткову відпустку, якщо перебував у неоплачуваній відпустці через карантин і війну

Щорічні додаткові відпустки: кому та як надають

Так, має, але тривалістю пропорційно відпрацьованому робочому часу у відповідному робочому році, за який надається додаткова щорічна відпустка.

До стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки, зараховують:

  • час фактичної роботи зі шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше ніж половину тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади;
  • час щорічних основної і додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці;
  • час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

Підстава — стаття 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Період відпустки без збереження заробітної плати не дає права на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці. Тому при наданні такої відпустки за робочий рік її тривалість слід визначати пропорційно часу фактичної роботи у відповідних умовах, за винятком періодів відпусток без збереження заробітної плати.

За матеріалами Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про надання відпустки без збереження зарплати на час карантину

Надання відпустки за власний рахунок в період карантину через COVID-19 відрізняється від надання такої відпустки за штатних умов. Існує декілька варіантів оформлення наказу, з якими ми вас ознайомимо у статті.
31048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді