Допомогу за е-лікарняним можна отримати на підставі витягу

31 травня набула чинності відповідна постанова правління Пенсійного фонду України

Перехід на е-лікарняні відтермінували через війну

Е-лікарняні: запитання і роз'яснення

Із травня отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу.

Так регламентує постанова правління ПФУ «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності» від 02.05.2022 № 4-1, зареєстрована в Мін’юсті 18.05.2022 за № 532/37868.

Витяг можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має змоги подати заяву-розрахунок до ФСС через бойові дії. Тоді працівник може звернутись до будь-якого відділення ФСС, щоб отримати виплати напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на вебпорталі ПФУ та не потребує візиту до сервісних центрів. Якщо вам потрібна паперова версія — сервісні центри ПФУ її нададуть. Також витяги е-лікарняних своїх працівників можуть зробити роботодавці.

Витяг можна завантажити у форматі PDF та передати роботодавцю для опрацювання і нарахування допомоги. ФСС профінансує виплати після того, як отримає від роботодавця заяву-розрахунок.

Слідкувати за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ. Орієнтуватись необхідно на дату, коли ФСС прийняв заяву-розрахунок — саме від неї залежить строк виплати лікарняного.

Докладніше, як отримати витяг е-лікарняного — в інфографіці.

Допомогу за е-лікарняним можна отримати на підставі витягу

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2922

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2174

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13801

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69994

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91906

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді