На які пільги мають право працівники, що працюють на робочих місцях із допустимими умовами праці

На які пільги мають право працівники, що працюють на робочих місцях із допустимими умовами праці

Дізнайтеся більше про пільги та компенсації

Право на пільги та компенсації, як-от пільгову пенсію, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, оплату праці у підвищеному розмірі, безплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами тощо, що надають в порядку, визначеному законодавством, мають лише працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці. Це встановлює частина перша статті 7 Закону про охорону праці.

Рішення щодо віднесення робіт, професій (посад) до категорії зі шкідливими й важкими умовами праці ухвалюють на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Шкідливі умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та несприятливо впливають на організм працівника та/або його нащадків.

Зразок наказу про прийняття на роботу зі шкідливими умовами

Умови й характер праці, за яких рівні факторів виробничого середовища й трудового процесу не перевищують встановлених гігієнічних нормативів, вважаються допустимими (п. 1.1 розд. ІІ Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ від 08.04.2014№ 248).

Пільги й компенсації, що передбачені законодавством за роботу зі шкідливими умовами праці, за роботу з допустимими умовами праці не надають.

Водночас роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги й компенсації, не передбачені законодавством (ч. 3 ст. 7 Закону про охорону праці).

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2166

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13788

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69917

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91808

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1128

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді