Чи проводити атестацію за умовами праці у філіях, що припинили роботу через війну

На підприємстві деякі структурні підрозділи припинили роботу через війну. Чи потрібно проводити атестацію за умовами праці на робочих місцях, на яких тимчасово ніхто не працює?

Профспілки пропонують продовжити термін дії попередньої атестації під час воєнного стану

Атестація робочих місць: для чого проводять та які пільги визначають

Атестацію робочих місць за умовами праці проводьте у строки, передбачені в колективному договорі, але не рідше ніж разна п’ять років (п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442).

Під час атестації, щоб визначити умови праці, дослідження фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних факторів виробничого середовища і трудового процесу потрібно проводити в процесі роботи в характерних (типових) виробничих умовах, коли засоби колективного та індивідуального захисту справні й діють ефективно (п. 3.4 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992№ 41; далі — Методичні рекомендації).

Там, де виробництво припинене, неможливо, не порушуючи вимог Методичних рекомендацій:

  • провести дослідження факторів виробничого середовища;
  • віднести робочі місця до категорії зі шкідливими й важкими умовами праці;
  • визначити право працівників на пільги й компенсації.

Атестацію на робочих місцях, де не ведеться виробнича діяльність, не проводять. Після того, як поновили роботи на цих робочих місцях, проведіть атестацію в найкоротший строк.

За матеріалами Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
9526

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
47236

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
14797

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді