Хто компенсуватиме збитки за час тимчасової непрацездатності

В умовах воєнного часу українські роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками. У такому випадку працівник тимчасово припиняє виконувати роботу, однак трудові відносини зберігаються.

Як діяти, якщо виявили вибухонебезпечні предмети під час польових робіт

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

У період призупинення дії трудового договору припиняється виплата заробітної плати. Також припиняється право працівника на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

Компенсація всіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора.

росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, зокрема за час тимчасової непрацездатності. Це передбачає пункт третій статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022№ 2136:

«Відшкодування заробітної плати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України».

За матеріалами Фонду соціального страхування України

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як забезпечується охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб з інвалідністю

Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів забезпечується відповідними законодавчими нормами. Адже через певні фізичні, фізіологічні та інші особливості жінкам, неповнолітнім, інвалідам складніше реалізувати своє право на працю. У статті розповідаємо, як забезпечити рівні можливості для всіх працівників, незалежно від статі, віку чи інвалідності, та створити безпечні умови праці для всіх.
40064

Доплата за шкідливі умови праці

Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
27740

Які пільги передбачені для працівників, зайнятих на покрівельних роботах

Окремі види покрівельних робіт належать до робіт із шкідливими та важкими умовами праці. Щоб забезпечити соціальні гарантії працівникам, зайнятим у шкідливих і важких умовах праці, держава гарантує їм право на пільги й компенсації. Дізнайтеся, на які пільги можуть розраховувати працівники, зайняті на покрівельних роботах.
2392

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді