Чи можна призупинити трудові договори або оголосити простій працівникам закладу освіти

Дізнайтеся, як організувати роботу працівників під час воєнного стану, не порушуючи законодавство

Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Ні. За неможливості виконувати роботу дистанційно або в будь-якій іншій формі працівників увільняють від роботи і зберігають посаду та середній заробіток.

У період дії воєнного стану не застосовуємо норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (ч. 3 ст. 1 Закону № 2136). Тобто не діють норми КЗпП, які регулює Закон № 2136. Норми інших Законів України, зокрема Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145), на період воєнного стану Закон № 2136 не скасовує.

Працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, зокрема тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (далі — особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

  • організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
  • збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законом;
  • місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Підстава — частина 1 статті 57-1 Закону № 2145.

Оскільки Закон № 2145 не визначає категорії персоналу, щодо яких діють ці гарантії, норма статті 57-1 поширюється на усіх працівників закладу освіти: науково-педагогічних, наукових, педагогічних та працівників адмінперсоналу.

Якщо працівники закладу освіти можуть виконувати роботу дистанційно, запровадьте для них дистанційну роботу з оплатою праці, передбаченою трудовим договором. Не можуть — видайте наказ про увільнення від роботи зі збереженням посади та середнього заробітку на час особливого періоду. Оголосити простій або призупинити дію трудових договорів з такими працівниками не можна.

Роботодавець може призупинити дію трудового договору з працівником лише за ініціативою самого працівника.

Ольга Догадіна
керівник групи експертів Експертус Кадри

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді