Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України (КК), які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 2113-IX передбачає, що у санкціях статей 111 (державна зрада) та 113 (диверсія) КК України встановлюється максимальне покарання в умовах воєнного стану:

  • позбавлення волі на строк 15 років
  • або довічне позбавлення волі, з обов’язковою конфіскацією всього майна злочинця.

Відтепер до переліку злочинів належать і навмисні підпали, зокрема й сухостою, сухої трави та чагарників. Під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

Парламент посилив відповідальність за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану Які санкції за порушення вимог законодавства з питань пожежної безпеки

Крім того, ВР доповнила КК статтею 114-2, згідно з якою розповсюдження інформації:

  • про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, — карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років;
  • про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, — карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України чи незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Джерело: ВРУ

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11897

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47348

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді