Добровольці тероборони отримають статус ветерана війни

Верховна Рада розширила коло осіб, віднесених до учасників бойових дій і до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Президент України підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, які врегульовують питання визначення категорій осіб, котрі визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України" № 2121-IX (далі — Закон № 2121).

Закон відніс до учасників бойових дій і до осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
  • осіб, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади та особи, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»;
  • осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Добровольці тероборони отримають статус ветерана війни Як надати психологічну допомогу потерпілому внаслідок надзвичайної ситуації

Закон № 2121 також визначив таку категорію осіб — сім’ї загиблих Захисників і Захисниць України.

Ухвалені зміни також передбачають, що особи, нагороджені орденом «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку під час захисту Батьківщини, повні кавалери ордена Богдана Хмельницького, особи, нагороджені орденом княгині Ольги, відтепер належать до категорії осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною з наданням їм пільг і гарантій, встановлених законодавством для зазначеної категорії громадян.

За інформацією прес-служби ВРУ

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36593

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді