Добровольці тероборони отримають статус ветерана війни

Верховна Рада розширила коло осіб, віднесених до учасників бойових дій і до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Закон України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Президент України підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, які врегульовують питання визначення категорій осіб, котрі визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України" № 2121-IX (далі — Закон № 2121).

Закон відніс до учасників бойових дій і до осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
  • осіб, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади та особи, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»;
  • осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Добровольці тероборони отримають статус ветерана війни Як надати психологічну допомогу потерпілому внаслідок надзвичайної ситуації

Закон № 2121 також визначив таку категорію осіб — сім’ї загиблих Захисників і Захисниць України.

Ухвалені зміни також передбачають, що особи, нагороджені орденом «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку під час захисту Батьківщини, повні кавалери ордена Богдана Хмельницького, особи, нагороджені орденом княгині Ольги, відтепер належать до категорії осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною з наданням їм пільг і гарантій, встановлених законодавством для зазначеної категорії громадян.

За інформацією прес-служби ВРУ

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11896

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді