Як експлуатувати вантажопідіймальне устатковання в умовах воєнних (бойових) дій

Якщо на об’єктах будівництва експлуатують вантажопідіймальне устатковання, потрібно вжити заходів, спрямованих на попередження руйнування чи падіння кранів.

Як експлуатувати вантажопідіймальне устатковання в умовах воєнних (бойових) дій

Як експлуатувати вантажопідіймальні крани та обладнання

Якщо баштові крани змонтовані поблизу житлових кварталів на об’єктах будівництва, проведіть на кранах регламентні роботи. Не допускайте до них сторонніх осіб.

За неможливості провести регламентні роботи або якщо існує ризик влучення снарядів або впливу вибухової хвилі — демонтуйте баштові крані.

Вжийте заходів, спрямованих на попередження руйнування чи падіння кранів:

  • встановіть всі штатні протиугінні захвати;
  • закріпіть тупикові упори та додаткові упори на рейкових коліях;
  • переведіть висотні крани у «флюгерний» режим тощо.

Щоб створити безпечні й безаварійні умови праці під час експлуатації вантажопідіймального устатковання та мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків в умовах воєнного стану, вживайте таких заходів:

1. Забороніть експлуатацію та виконання робіт підвищеної небезпеки у регіонах, що розташовані безпосередньо у зонах ведення воєнних (бойових) дій і на незначній відстані від них.

2. Перевірте перед роботами підвищеної небезпеки спільно з представниками структурних підрозділів МВС, ДСНС, територіальної оборони території підприємства та прилеглих ділянок на предмет наявності снарядів, вибухових пристроїв та інших підозрілих предметів і матеріалів, особливо у зонах, прилеглих до ведення воєнних (бойових) дій.

3. Проведіть для працівників позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо дій посадових осіб і виробничого персоналу суб’єктів господарювання у разі початку воєнних (бойових) дій: артилерійські обстріли, бомбардування тощо.

4. Розробіть плани евакуації персоналу перед початком та під час воєнних (бойових) дій і плани ліквідації аварійних ситуацій з мінімальним рівнем загрози життю та здоров’ю працівників.

5. Забезпечте моніторинг за технічним станом обладнання, яке використовуватимете під час експлуатації:

  • забороніть використовувати несправне обладнання;
  • забезпечте ефективну роботу технічних служб, обслуговування і ремонт вантажопідіймального устатковання та попередження випадків виробничого травматизму.

Добровольці тероборони отримають статус ветерана війни Як надати психологічну допомогу потерпілому внаслідок надзвичайної ситуації

6. Організуйте роботи підвищеної небезпеки виключно у денний час. Якщо працівники виконують роботи зі штучним освітленням, забезпечте світломаскування.

7. Здійснюйте доставку, транспортування і ручне перенесення обладнання, устатковання та інших матеріалів до місця виконання робіт відповідно до розроблених безпечних маршрутів. Ознайомте з ними всіх працівників, які будуть виконувати зазначені роботи.

8. Створіть належні й безпечні умови праці, особливо в місцях концентрації працівників і устатковання, розташованих на значній відстані від населених пунктів. Забезпечте у разі потреби надання працівникам невідкладної медичної допомоги. За необхідності створіть пункти обігріву.

Інструкція з надання домедичної допомоги

9. Організуйте оперативну комунікацію між працівниками, забезпечте їх засобами зв’язку, щоб негайно інформувати їх у разі небезпечної для життя та здоров’я ситуації.

10. Забороніть виконувати складні та/або довготривалі роботи, щоб мінімізувати час перебування працівників на відкритому просторі, особливо в зонах, прилеглих до ведення воєнних (бойових) дій.

11. Повідомте власників ліфтів, управителів житлових будинків про тимчасову зупинку обслуговування. Це стосується суб’єктів господарювання, які забезпечували технічне обслуговування ліфтів у житлових будинках і на період воєнного стану не в змозі виконувати такі роботи. Поінформуйте мешканців будинків про зупинку роботи ліфтів на період воєнного стану.

За матеріалами Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проекти виконання робіт

Проект виконання робіт — це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію й умови виконання будівельних робіт. У статті ви зможете скачати зразок ПВР.
36071

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
89482

Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.
26323

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Під час зведення будівельних об’єктів інженер з ОП на будівництві повинен вжити заходи для запобігання впливу на працівників та сторонніх осіб небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Детальніше про обов’язки інженера з охорони праці на будівництві — у статті.
8057

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді