З 1 вересня діє новий національний стандарт з оформлення документів

Стандарт визначає вимоги до реквізитів документів, бланків та оформлення документів. Він єдиний для всіх суб'єктів господарювання.

З 1 вересня діє новий стандарт для оформлення документів

З першого вересня у діловодстві запроваджено новий стандарт ДСТУ 4163:2020, прийнятий наказом ДП «Український науково-дослідний i навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020. Стандарт прийшов на зміну ДСТУ 4163–2003, який регламентував складання документів з 2003 року.

Які документи оформляти за ДСТУ 4163:2020

ДСТУ 4163:2020, зокрема, встановлює склад реквізитів документів, вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах, вимоги до бланків та оформлення документів, вимоги до виготовлення документів.

Серед змін варто виділити такі:

  • обов'язкове використання лише одного типу шрифту — Times New Roman, з бажаним основним кеглем 12-14;
  • заміна ініціалів «ПІБ» просто на ім'я та прізвище (відсутність по-батькові пов'язана з адаптацією до європейських стандартів);
  • врахування електронного документообігу (вимоги нинішнього Держстандарту поширюються на будь-які документи, незалежно від носія інформації: і на паперові, і на електронні).

З 1 вересня діє новий стандарт для оформлення документів Все про накази з охорони праці на підприємстві: види, оформлення, строки та порядок зберігання

Також відтепер на лицьовому та на зворотному боці аркуша можна друкувати документи строком зберігання до 10 років (раніше йшлося про п'ятирічний термін).

Дія ДСТУ поширюється на державні органи, органи місцевого самоврядування, установи, підприємства, організації, інші юридичні особи незалежно від функціонально-цільового призначення, рівня й масштабу діяльності та форми власності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
113

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
5242

Інструкція з охорони праці для працівника офісу

Щоб вберегти офісних працівників від можливих виробничих травм або професійних захворювань, розробіть та затвердьте інструкцію з охорони праці для працівника офісу. У статті ви знайдете зразок такої інструкції. За потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
27797

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді