Україна переходить на літній час: не забудьте перевести годинники!

Попри законодавчі дискусії щодо відмови від щосезонної зміни часу, в останні вихідні березня українцям все ж слід простежити за переведенням годинників

Україна переходить на літній час: не забудьте перевести годинники!

У ніч з 27 на 28 березня, о третій ночі, відбудеться переведення годинників на літній час. Стрілки годинника необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Як проводять перевірки з охорони праці

Переведення годинників впливає на синхронізацію систем життєдіяльності людини. Щоб пережити перехід на літній час з меншим негативним впливом на організм, потрібно:

  • максимально скоротити кількість стресових ситуацій у цей період;
  • уникати фізичних та емоційних навантажень;
  • за тиждень до переведення годинників щодня лягати спати на 15 хвилин раніше, ніж зазвичай, це допоможе організму адаптуватися;
  • влаштувати розвантаження для організму — без жирного, солодкого й алкоголю, їсти побільше овочів та фруктів;
  • проводити більше часу на свіжому повітрі — хоча б півгодини прогулянки на день;
  • мінімум за годину до сну відмовлятися від використання гаджетів;
  • уникати денного сну;
  • не пити кави в другій половині дня.

Україна переходить на літній час: не забудьте перевести годинники! Дізнайтеся більше про тривалість робочого часу

Нинішній перехід на літній час може стати останнім для українців. Наразі у Верховній Раді на розгляді перебуває законопроєкт № 4201 «Про обчислення часу в Україні». Три тижні тому його прийнято за основу у першому читанні зі скороченням строків підготовки, проте такий поспіх не приніс бажаного результату, і у повторному читанні документу забракло 14 голосів. Зрештою законопроєкт відправлено у комітет з питань економічного розвитку на доопрацювання перед повторним другим читанням.

Цей проєкт Закону передбачає, що київський час (незалежно від пори року) відповідатиме другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2. Це має і покращити стан здоров’я українців, яким двічі на рік доводиться переналаштовувати свої біологічні ритми, і закріпити територіальну цілісність (на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора — Російської Федерації), і зблизити українські норми з нормативними документами ЄС, де також підтримали майбутню відмову від переведення годинників.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді