В Україні оновлено вимоги щодо введення в обіг деяких ЗІЗ

Йдеться про засоби індивідуального захисту, необхідні для запобігання виникненню та поширенню COVID-19

В Україні оновлено вимоги щодо введення в обіг окремих ЗІЗ

До Переліку товарів (у тому числі засобів індивідуального захисту), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, постановою Кабінету Міністрів внесено зміни.

ЗІЗ для медичних працівників

Оновлено частину, яка стосується ЗІЗ (медичні маски, ізоляційні медичні халати та костюми біологічного захисту/комбінезони). Так, для підтвердження того, що товар дійсно належить до цього переліку, необхідно надати документ про відповідність ДСТУ EN 14683:2014 та/або EN 14683:2005 та ДСТУ EN 14126:2008 та/або EN 14126:2003 відповідно.

У такому разі операції з увезення цих товарів на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Зауважимо, для віднесення товарів з розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари» до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, потрібно подати декларацію про відповідність та нанести на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення.

В Україні оновлено вимоги щодо введення в обіг окремих ЗІЗ Дізнайтеся більше про терміни використання засобів індивідуального захисту

Або ж потрібно подати повідомлення Міністерству охорони здоров’я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державній служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як правильно доглядати за спецодягом

Підприємство, промислова діяльність якого супроводжується небезпечними або шкідливими умовами праці чи пов'язана із використанням забруднювальних матеріалів, повинно видати працівникам засоби індивідуального захисту, зокрема спеціальний захисний одяг та взуття. У статті розглянемо основні правила догляду за спецодягом, які допоможуть зберегти його захисні властивості протягом тривалого часу.
5798

Засоби індивідуального захисту працівників

Для уникнення або мінімізації впливу небезпечних виробничих чинників роботодавець забезпечує працівників підприємства засобами індивідуального захисту. Про види ЗІЗ та особливості кожного виду — далі.
70816

Вимоги до спецодягу

Для безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити їх спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Які вимоги до спецодягу та інших ЗІЗ встановлені у чинних нормативних актах — дізнайтеся зі статті.
18769

Які існують засоби захисту у надзвичайних ситуаціях

Які існують види засобів захисту у надзвичайних ситуаціях, які обов’язки у суб’єктів господарювання щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту у надзвичайних ситуаціях — розповідає експерт.
21155

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді