Пожежна безпека: як скласти декларацію відповідності
З 26.01.2021 діє наказ Міністерства внутрішніх справ «Про затвердження Змін до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників» № 765. Ним удосконалено положення, що регулюють питання вибору типу та необхідної кількості вогнегасників.
Згідно з документом критеріями вибору типу вогнегасника та необхідної для захисту об’єкта кількості є:
- категорія за вибухопожежною та пожежною небезпекою виробничих, складських та лабораторних приміщень;
- клас можливої пожежі;
- придатність вогнегасника для гасіння пожежі певного класу та відповідність умовам його експлуатації;
- захищувана площа.
Так, будинки адміністративного та побутового призначення і громадські будинки, у тому числі підприємства торгівлі, на кожному поверсі повинні мати не менше двох переносних (порошкових, водопінних або водяних) вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини 5 кг і більше. Якщо ж площа поверху більша за 100 кв. м, кількість вогнегасників визначають з розрахунку 1 кг вогнегасної речовини на кожні 10 кв. м площі підлоги.
Крім того, слід передбачати по одному газовому вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше:
- на 20 кв. м площі підлоги в офісних приміщеннях з оргтехнікою, коморах, електрощитових, вентиляційних камерах та інших технічних приміщеннях;
- на 50 кв. м площі підлоги в приміщеннях архівів, бібліотек, музеїв.
Приміщення площею менше ніж 20 кв. м, у яких розміщено оргтехніку, слід оснащувати переносним газовим вогнегасником ВВК-2.
Для захисту квартир багатоквартирних житлових будинків і будинків індивідуальної забудови слід використовувати переносні вогнегасники з розрахунку один водяний (ВВ-5, ВВ-6) чи водопінний (ВВП-6) або один порошковий (ВП-2, ВП-3) вогнегасник на одну квартиру або на один будинок індивідуальної забудови.
Дізнайтеся більше про правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників
Для захисту приміщень від пожеж, пов’язаних з горінням речовин, які застосовуються для приготування їжі (рослинні або тваринні масла і жири), слід використовувати переносні вогнегасники з можливістю гасіння пожежі класу F з розрахунку один вогнегасник на одне окреме робоче місце.