Діють нові вимоги щодо вогнегасників

МВС затвердило зміни до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників.

Нові вимоги щодо вогнегасників вже діють: що потрібно змінити?

Пожежна безпека: як скласти декларацію відповідності

З 26.01.2021 діє наказ Міністерства внутрішніх справ «Про затвердження Змін до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників» № 765. Ним удосконалено положення, що регулюють питання вибору типу та необхідної кількості вогнегасників.

Згідно з документом критеріями вибору типу вогнегасника та необхідної для захисту об’єкта кількості є:

  • категорія за вибухопожежною та пожежною небезпекою виробничих, складських та лабораторних приміщень;
  • клас можливої пожежі;
  • придатність вогнегасника для гасіння пожежі певного класу та відповідність умовам його експлуатації;
  • захищувана площа.

Так, будинки адміністративного та побутового призначення і громадські будинки, у тому числі підприємства торгівлі, на кожному поверсі повинні мати не менше двох переносних (порошкових, водопінних або водяних) вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини 5 кг і більше. Якщо ж площа поверху більша за 100 кв. м, кількість вогнегасників визначають з розрахунку 1 кг вогнегасної речовини на кожні 10 кв. м площі підлоги.

Крім того, слід передбачати по одному газовому вогнегаснику з величиною заряду вогнегасної речовини 3 кг і більше:

  1. на 20 кв. м площі підлоги в офісних приміщеннях з оргтехнікою, коморах, електрощитових, вентиляційних камерах та інших технічних приміщеннях;
  2. на 50 кв. м площі підлоги в приміщеннях архівів, бібліотек, музеїв.

Приміщення площею менше ніж 20 кв. м, у яких розміщено оргтехніку, слід оснащувати переносним газовим вогнегасником ВВК-2.

Для захисту квартир багатоквартирних житлових будинків і будинків індивідуальної забудови слід використовувати переносні вогнегасники з розрахунку один водяний (ВВ-5, ВВ-6) чи водопінний (ВВП-6) або один порошковий (ВП-2, ВП-3) вогнегасник на одну квартиру або на один будинок індивідуальної забудови.

Нові вимоги щодо вогнегасників вже діють: що потрібно змінити? Дізнайтеся більше про правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників

Для захисту приміщень від пожеж, пов’язаних з горінням речовин, які застосовуються для приготування їжі (рослинні або тваринні масла і жири), слід використовувати переносні вогнегасники з можливістю гасіння пожежі класу F з розрахунку один вогнегасник на одне окреме робоче місце.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників

Ефективна робота з профілактики виробничого травматизму на виробництві залежить від належної підготовки, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Провести перевірку знань допоможе орієнтовний перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників підприємства, підготовлений експертом
47861

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для заправника при виконанні робіт згідно з його обов’язками. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.
18486

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14871

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді