Верховна Рада проголосувала за скасування переходу на літній час

Проєкт Закону «Про обчислення часу в Україні» прийнято за основу. Документ передбачає відмову від переведення годинників щопівроку

Верховна Рада підтримала у першому читанні відмову від літнього часу

Документація з охорони праці, яка має бути на кожному підприємстві

Законопроєкт № 4201 «Про обчислення часу в Україні» має на меті визначення правових засад встановлення одиниць часу, обчислення часу та врегулювання відносин, що виникають при поширенні інформації про точне значення часу і календарну дату в Україні.

Проте у пояснювальній записці наведено ще кілька цілей.

По-перше, це захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки (на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора — Російської Федерації) шляхом встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу.

По-друге, законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення. На думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад спричиняє значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації. Причиною цього є зміна біологічних ритмів людини, яка негативним чином позначається на загальному стані (погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб).

Верховна Рада підтримала у першому читанні відмову від літнього часу Дізнайтеся більше про тривалість робочого часу

Крім цього, більшість країн світу або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Скасування сезонного переведення годинника з 2021 року підтримали і в Європейському парламенті. Також у тексті законопроєкту зазначено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

Документ передбачає, що переведення годинників в останню неділю жовтня (з 24 на 25 жовтня) цього року стане останнім в Україні.

Київський час, як і раніше,відповідатиме другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2. Він має бути єдиним для визначення:

  • розпорядку роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ і організацій усіх форм власності;
  • здійснення звітно-облікових процесів для єдиної транспортної системи України та сфери телекомунікацій.

Обчислення ж суднового часу в морі має проводитися за міжнародною системою годинних поясів. Під час перебування суден на рейдах чи у портах іноземних держав використовується час, який установлено на території цієї держави.

Голосуванням у Верховній Раді документ прийнято за основу зі скороченим строком підготовки.

Джерело: Верховна Рада України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді