Кабмін схвалив законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових відносин (фрилансу)

Документ пропонує запровадження нової форми трудового договору — з нефіксованим робочим часом

Кабмін схвалив законопроект про регулювання нестандартних форм трудових відносин (фрілансу)

Нормативні акти й інші документи з охорони праці, які мають бути на підприємстві

Текст законопроєкту розроблявся Мінекономіки у взаємодії з роботодавцями та профспілками. Таким чином було забезпечено баланс інтересів зацікавлених сторін. Документ схвалено на засіданні Уряду.

Проєкт передбачає законодавче врегулювання взаємовідносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема йдеться про роботу фрилансерів. Документ запроваджує особливу форму трудового договору з нефіксованим робочим часом. За умовами такої угоди сторони (за домовленістю) можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці відбувається виключно за той час, коли робота фактично виконується. Водночас законопроєктом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

У Міністерстві з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації зауважили, що наразі оформлення роботи з нефіксованим робочим часом відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені прав та гарантій, встановлених законодавством про працю. Запропонований законопроєкт створює зручний механізм легалізації праці фрилансерів. Це ж, своєю чергою, сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників.

З новою формою договору працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю (щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати). Але при цьому працівник зможе більш вільно планувати свою роботу залежно від поставлених завдань, не будучи прив’язаним до одного роботодавця та робочого графіку підприємства.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді