Кабмін схвалив законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових відносин (фрилансу)

Документ пропонує запровадження нової форми трудового договору — з нефіксованим робочим часом

Кабмін схвалив законопроект про регулювання нестандартних форм трудових відносин (фрілансу)

Нормативні акти й інші документи з охорони праці, які мають бути на підприємстві

Текст законопроєкту розроблявся Мінекономіки у взаємодії з роботодавцями та профспілками. Таким чином було забезпечено баланс інтересів зацікавлених сторін. Документ схвалено на засіданні Уряду.

Проєкт передбачає законодавче врегулювання взаємовідносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема йдеться про роботу фрилансерів. Документ запроваджує особливу форму трудового договору з нефіксованим робочим часом. За умовами такої угоди сторони (за домовленістю) можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці відбувається виключно за той час, коли робота фактично виконується. Водночас законопроєктом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

У Міністерстві з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації зауважили, що наразі оформлення роботи з нефіксованим робочим часом відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені прав та гарантій, встановлених законодавством про працю. Запропонований законопроєкт створює зручний механізм легалізації праці фрилансерів. Це ж, своєю чергою, сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників.

З новою формою договору працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю (щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати). Але при цьому працівник зможе більш вільно планувати свою роботу залежно від поставлених завдань, не будучи прив’язаним до одного роботодавця та робочого графіку підприємства.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50490

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
52969

Регулювання питань охорони праці в колективному договорі

Регулювання питань охорони праці у колективному договорі: нормативні акти; зміст; порядок розробки, узгодження, підписання та затвердження договору; внесення змін; реєстрація колективного договору. Скачайте зразок Розділ охорона праці в колективному договорі.
34110

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді