Як експлуатувати транспортні засоби у зимовий період

У Держпраці нагадали про обов’язки роботодавців та водіїв під час експлуатації транспортних засобів у зимовий період та назвали основні причини дорожньо-транспортних пригод.

Як експлуатувати транспортні засоби у зимовий період

Дорожньо-транспортні пригоди на дорогах загального користування передусім є наслідком порушення правил безпеки дорожнього руху, порушення вимог безпеки під час користування транспортними засобами, невиконання вимог інструкцій з охорони праці та промислової безпеки відповідно до вимог нормативних документів з охорони праці.

Під час експлуатації транспортних засобів до основних небезпечних та шкідливих факторів належать:

  • наїзди транспортних засобів, що проїжджають;
  • наїзди при зчепленні або розчепленні автомобілів з причепом (напівпричепом), запуску двигуна, самовільному русі транспортних засобів;
  • термічні фактори (пожежі, вибухи при подачі палива в карбюратор двигуна самопливом, перевірці наявності палива в баку з використанням відкритого полум’я, витіканні газу із газобалонної установки, опіки парою води із радіатора);
  • злочинні дії пасажирів та інших осіб;
  • підвищений рівень шуму і вібрації.

Роботодавець зобов’язаний випускати на лінію технічно справні транспортні засоби. Це має бути підтверджено підписом у дорожньому листі особи, яка відповідальна за випуск автомобіля на лінію, а також водія.

Роботодавець перед виїздом також зобов’язаний проінформувати водія про умови праці на лінії, у місцях вантажно-розвантажувальних робіт та особливості вантажу, що перевозиться.

Роботодавець не має права:

  • примушувати водія виїжджати на автомобілі, якщо його технічний стан та додаткове обладнання не відповідає Правилам дорожнього руху. Водій не має права виконувати такі накази;
  • направляти водія в рейс, якщо він не відпочив належним чином (правила відпочинку передбачені чинним законодавством України);
  • направляти в рейс водія, який не пройшов передрейсовий медичний огляд і не має відповідної відмітки у дорожньому листі.

Передрейсовий медичний огляд водіїв: чи обов’язковий

Водіям перед тим, як вирушити в дорогу, слід перевірити технічний стан транспортних засобів, подбати про встановлення на своїх автомобілях шин із зимовим малюнком протектору та запас палива. Із собою необхідно взяти аптечку, вогнегасник, знак аварійної зупинки, балонний ключ, буксирувальний трос, запасне колесо та домкрат.

Крім того, водіям стануть у пригоді додатковий комплект теплого одягу, гарячі напої в термосі, ліхтар на батарейках, зарядний пристрій для мобільних телефонів, дроти «прикурювання», скребок для очищення скла від льоду, щітка, свічки, сірники, невеличка лопата. Водіям великовагових транспортних засобів необхідно мати зимову гуму, противідкатні упори, ланцюги протиковзання.

Як експлуатувати транспортні засоби у зимовий період Зверніть увагу! З першого лютого в Україні погіршуються погодні умови. У низці областей прогнозують ожеледицю або ж опади до десяти сантиметрів снігу. Державна служба з надзвичайних ситуацій попередила, що це може призвести до порушення руху автотранспорту на окремих ділянках доріг.

У разі, якщо автомобіль потрапив у затор під час ускладнення погодних умов, пов’язаних із сильними опадами у вигляді снігу, водії можуть звернутися за допомогою до Державної служби України з надзвичайних ситуацій за телефоном: 101 (цілодобово). Крім того, варто заздалегідь записати номер телефону оператора зв’язку Служби автомобільних доріг в області, де здійснюється поїздка.

Водіям, вантажникам та іншим особам заборонено під час стоянки відпочивати або спати в кабіні чи салоні при увімкненому двигуні.

Перед посадкою пасажирів на вантажний автомобіль, призначений для перевезення людей, водій повинен проінструктувати пасажирів про порядок посадки та висадки, попередити їх про те, що стояти у кузові автомобіля під час руху заборонено.

Перевезення пасажирів повинно здійснюватися відповідно до Правил дорожнього руху та інших чинних нормативно-правових актів. Перевезення дітей у кузові вантажного автомобіля суворо заборонене.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді