ПЛР-тестування для працівників: в яких випадках вимагати законно та хто має оплачувати

ПЛР-тестування для працівників: в яких випадках вимагати законно та хто має оплачувати


Якщо при прийнятті на роботу працівник підписував трудовий або колективний договір, в якому зазначались вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестуванні після відпустки, лікарняного або за інших умов, то невиконання такої вимоги буде порушенням умов трудового чи колективного договору. Якщо таких вимог договір не містить, а працівника відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту, це порушення законодавства.

У працівника виявили COVID-19: алгоритм для роботодавця

Працівники, для яких ПЛР-тестування обов'язкове

Відповідно до ст. 35-1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» обов’язкове тестування проводиться:

  • особам, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби (СOVID-19);
  • особам, які мали встановлений контакт із хворим на COVID-19.

Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусу, зокрема працівників Нацполіції та Нацгвардії, — незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірус.

Відповідно до пункту 4 Стандарту 1 Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ від 28.03. 2020 року № 722, основне значення для етіологічної лабораторної діагностики COVID-19 має виявлення РНК SARS-CoV-2 з використанням методу ПЛР. Лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 рекомендовано проводити всім особам з ознаками тяжкий гострий респіраторний синдром (ТГРС) та/або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ).

Таким чином, проходження ПЛР-тесту обов’язкове для осіб з ознаками коронавірусної хвороби та які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу, а також рекомендовано особам з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС. Якщо працівник вийшов на роботу після відпустки, лікарняного тощо, та не належати до зазначених категорій, проходження тесту не є обов’язковим.

Задля уникнення непорозумінь з роботодавцем у Нікопольському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги працівникам рекомендують надавати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності у них захворювання. Якщо роботодавець ігнорує довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, працівник може подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надати письмове повідомлення щодо обов’язку надати довідку про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо. Таке письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення трудових та громадянських прав працівника.

Увага! Відповідно до п. 1.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 року № 455 тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності. Отже, якщо працівник перебував на лікарняному, то для його підтвердження має надати листок непрацездатності встановленого зразку. Відповідно до ст. 169 КЗпП, ст. 17 Закону України «Про охорону праці», п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05. 2001 року № 559 проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, здійснюється за рахунок роботодавця. Отже, у разі необхідності та наполегливості роботодавця слід звернути увагу, що проходження ПЛР-тесту повинне відбуватися коштом роботодавця.

Джерело: Координаційний центр з надання правової допомоги

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді