У Харкові відбулася відкрита професійна першість верхолазів-висотників «Харківська Вертикаль»

Змагання провели 23-24 травня 2015 року на верхолазному стенді Федерації альпінізму та скелелазіння Харьківської області. Організатором змагання виступило ПрАТ «Учбово-курсовий комбінат» за підтримки Департаменту праці та соціальної політики Харківської міськради та Теруправління Держгірпромнагляду Харківської області

Змагання провели 23-24 травня 2015 року на верхолазному стенді Федерації альпінізму та скелелазіння Харьківської області. Організатором змагання виступило ПрАТ «Учбово-курсовий комбінат» за підтримки Департаменту праці та соціальної політики Харківської міськради та Теруправління Держгірпромнагляду Харківської області.

Безпосереднє керівництво змаганнями проводила суддівська колегія, яку очолив Гриценко Анатолій Іванович, викладач ПрАТ «Учбово-курсовий комбінат», інструктор з альпінізму 3 категорії, єдиний в Україні інструктор з кваліфікаційного навчання за програмою Міжнародної асоціації промислового альпінізму (IRATA).

Також до складу суддівської колегії увійшли:

Загребельний Ігор Анатолійович — інструктор з альпінізму 3 категорії, викладач висотно-верхолазних робіт;

Нечаєв Сергій Миколайович — майстер ТОВ «СП КРАФТ»;

Єна Тамара Іванівна — інструктор вищої категорії з альпінізму, перша в Україні жінка-першопроходець на гімалайську вершину восьмитисячник Дхаулагірі (висотою 8167 м.).

Метою проведення заходу було:

  • перевірити та підвищити рівень технічної підготовки працівників, які виконують висотно-верхолазні роботи, спеціалістів, які виконують роботи методом промислового альпінізму, співробітників рятівних служб та спортсменів гірничого спорту;
  • ознайомити учасників із методами та технологіями виконання висотно-верхолазних робіт відповідно до європейських стандартів IRATA;
  • обмінятися досвідом щодо техніки виконання верхолазних робіт, евакуації постраждалих із високих об’єктів та використання спорядження для цих цілей;
  • підгодовувати працівників до безаварійної роботи в сезоні 2015 року.

Усі етапи змагання проходили згідно з правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (НПАОП 0.00-1.15-07), а також нормами та правилами IRATA.

У змаганнях взяли участь 13 команд з 5 міст України: Києва, Дніпропетровська, Харкова, Луганська та Дніпродзержинська. Була проведена командна першість, де слід було продемонструвати уміння організувати підйом тяжкого вантажу за допомогою поліспастних систем і з їх допомогою та мотузкових відтяжок пронести цей вантаж по складному маршруту та з філігранною точністю опустити в ложемент.

За результатами до першості з транспортування постраждалого допускали учасників команд, які зайняли три перші місця. Команди та учасники, які зайняли призові місця, були нагороджені грамотами та цінними призами. Найкраще впоралася команда з Луганська — перше місце. Друге та третє — Дніпродзержинськ та Дніпропетровськ.

На етапі особистої першості учасникам слід було виконати складну операцію — зняти постраждалого із зависання з важкодоступного місця та транспортувати його до місця, де можливо надати йому комплексну медичну допомогу.

Головний приз — сертифікат вартістю 700 євро на навчання в рамках кваліфікаційних курсів IRATA. А пощастило отримати його учаснику Скороходову В.В. Переможець вже вигравав раніше аналогічний приз, навчався за програмою IRATA та має сертифікат 1 рівня. На цих змаганнях він вдруге підтвердив свій професійний рівень і отримав можливість знову пройти навчання та отримати вже 2 рівень IRATA. 

Учасники на змаганнях показали високу технічну підготовку під час виконання задач. Особливо вирізнялися вміннями учасники з кваліфікацією IRATA. І це підтверджує, що кваліфікація за міжнародними стандартами — правильний вибір в умовах євроінтеграції України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді