Держпраці роз’яснила, чи обов’язково інженеру з охорони праці отримувати нове посвідчення при зміні місця роботи

Держпраці роз’яснила, чи обов’язково інженеру з охорони праці отримувати нове посвідчення при зміні місця роботи


Стаття 13 Закону про охорону праці скеровує, що на підприємстві має бути створена або служба охорони праці (СОП), або певні посадові особи мають виконувати функції, пов’язані з охороною праці.

Обов’язковість створення СОП на підприємстві залежить від кількості працівників, а саме:

  • Якщо у роботодавця працює 50 та більше осіб, він має створити окремий підрозділ у вигляді служби охорони праці (ст. 15 Закону про охорону праці).
  • Якщо на підприємстві працює менше ніж 50 осіб, функції СОП можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.
  • Коли ж на підприємстві працює менше ніж 20 осіб, то для виконання функцій охорони праці на договірних засадах можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку.
Як організувати роботу СОП на малих та середніх підприємствах

Відповідно до пункту 1.5 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України 15.11.2004 р. № 255, керівники та спеціалісти служби охорони праці повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами.

Одночасно пункт 1.6 Типового положення про службу охорони праці регламентує, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників СОП проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Такі ж вимоги щодо проведення навчання та перевірки знань з питань ОП встановлюють пп. 3.1, 3.11, 5.1 та п. 5 Додатка 3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.12.2005 р. № 15. Згідно з п. 1.17 цього положення, не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці. На це вказує п. 5.6 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Таким чином, інженер з охорони праці при переході на роботу на інше підприємство має отримувати нове посвідчення з охорони праці.

Джерело: ГУ Держпраці у Дніпропетровській області



Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером

Дізнайтеся, які працівники можуть отримати додаткову відпустку, як вести облік робочого часу працівника на роботах з особливими умовами праці, зокрема на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, для надання йому додаткової відпустки.
4523

Комплексні заходи з охорони праці

Комплексні заходи з охорони праці розробляють для запобігання випадкам виробничого травматизму на підприємстві, підвищення наявного рівня охорони праці. Дізнайтеся, хто розробляє комплексні заходи з охорони праці на підприємстві, що в них передбачити та чи нестиме роботодавець відповідальність за їх невиконання.
54789

Вимоги охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів

Під час робіт із вантажопідіймальними кранами, підіймальними пристроями й відповідним обладнанням існує великий ризик травмування працівників. Читайте детальніше про те, як безпечно експлуатувати вантажопідіймальні крани та яких заходів ужити в умовах воєнних дій
23364

Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Так само збігається і девіз, який визначає МОП. Дізнайтеся, як звучить тема Дня охорони праці — 2024 та як організувати День охорони праці на підприємстві.
100082

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
4968

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді