Держпраці роз’яснила, чи обов’язково інженеру з охорони праці отримувати нове посвідчення при зміні місця роботи

Держпраці роз’яснила, чи обов’язково інженеру з охорони праці отримувати нове посвідчення при зміні місця роботи


Стаття 13 Закону про охорону праці скеровує, що на підприємстві має бути створена або служба охорони праці (СОП), або певні посадові особи мають виконувати функції, пов’язані з охороною праці.

Обов’язковість створення СОП на підприємстві залежить від кількості працівників, а саме:

  • Якщо у роботодавця працює 50 та більше осіб, він має створити окремий підрозділ у вигляді служби охорони праці (ст. 15 Закону про охорону праці).
  • Якщо на підприємстві працює менше ніж 50 осіб, функції СОП можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.
  • Коли ж на підприємстві працює менше ніж 20 осіб, то для виконання функцій охорони праці на договірних засадах можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку.
Як організувати роботу СОП на малих та середніх підприємствах

Відповідно до пункту 1.5 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України 15.11.2004 р. № 255, керівники та спеціалісти служби охорони праці повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами.

Одночасно пункт 1.6 Типового положення про службу охорони праці регламентує, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників СОП проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Такі ж вимоги щодо проведення навчання та перевірки знань з питань ОП встановлюють пп. 3.1, 3.11, 5.1 та п. 5 Додатка 3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.12.2005 р. № 15. Згідно з п. 1.17 цього положення, не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці. На це вказує п. 5.6 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Таким чином, інженер з охорони праці при переході на роботу на інше підприємство має отримувати нове посвідчення з охорони праці.

Джерело: ГУ Держпраці у Дніпропетровській області



Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11897

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47349

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді