Безпека праці під час експлуатації автомобільних підйомників

Основне завдання підйомників в автомайстернях — забезпечити відповідний комфорт роботи при обслуговуванні автомобілів, піднімаючи їх на необхідну висоту для проведення ремонтних чи сервісних робіт. Водночас підйомники повинні гарантувати безпеку праці для обслуговувального персоналу.

Головна умова безпеки при використанні підйомника — забезпечення повної стійкості автомобіля, що піднімається, незважаючи на положення чи висоту підйому. Для цього конструкція підйомника повинна відповідати визначеним у законодавстві нормам. Крім того, кожен підйомник високого підйому повинен перебувати під технічним наглядом.

Всі конструкції підйомників, які допускаються до експлуатації, повинні мати відповідні види захисту й гарантувати достатній рівень безпеки під час роботи. Таку гарантію, безсумнівно, дає дотримання встановлених правилами термінів сервісного огляду та проведення необхідних ремонтних робіт уповноваженими для цього особами. Працівники автомайстерень, які експлуатують підйомники, повинні усвідомлювати, що крім вимог безпеки й необхідного захисту, визначених конструкторами, користувач зі свого боку також відповідає за безпеку праці при їх застосуванні.

Охорона праці під час експлуатації навантажувачів

Пам’ятайте про такі основні правила безпеки праці при використанні автомобільних підйомників:

  • допускати до обслуговування автомобільних підйомників дозволено лише уповноважених і відповідно підготовлених працівників;
  • дозволено піднімати тільки ті автомобілі, вага яких відповідає номінальній вантажопідйомності підйомника;
  • над підйомником та під ним має залишатися вільний простір; цієї ж вимоги потрібно дотримуватися під час підйому автомобіля;
  • заборонено вносити будь-які зміни в електричну, гідравлічну та пневматичну системи особам без відповідної кваліфікації;
  • необхідний регулярний контроль за ступенем зношеності робочих елементів, наприклад, тросів, несучих елементів або герметичності й ефективності роботи гідравлічної системи в підйомниках;
  • використання автомобільних підйомників має відбуватися з дотриманням термінів технічного огляду.

Технічний огляд підйомника полягає у перевірці:

  • роботи пристроїв керування й обмежувачів робочих рухів;
  • тягових систем та їх кріплення;
  • роботи механізмів та швидкості робочих рухів;
  • роботи захисних пристроїв.

У п. 2.15 глави 2 розділу VIII Правил охорони праці на автомобільному транспорті, затверджених наказом МНС України від 09.07.2012 № 964, вказано, що підйомники підлягають первинному, періодичному та позачерговому технічним оглядам відповідно до вимог Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.05.2004 № 687.

Вимоги глави 2 розділу VIII Правил дійсні щодо стаціонарних (закріплених на місці експлуатації), пересувних (оснащених колесами, роликами тощо з метою пересування з одного місця експлуатації на інше) та переміщуваних (без закріплення на місці експлуатації з можливістю транспортування) підйомників, призначених для підіймання автомобільних транспортних засобів з метою огляду та виконання робіт на них або під ними, а також щодо підйомників з коротким робочим ходом підіймання не більше 500 мм, не призначених для проведення робіт під піднятим автомобільним транспортним засобом.

Аптечка на підприємстві
Володимир Кострицязаступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді