Держпраці роз’яснила, як виконувати приписи за результатами перевірок в умовах карантину

Як бути роботодавцю, якщо усунути порушення через «карантинні» обмеження неможливо.

Держпраці роз’яснила, як виконувати приписи за результатами перевірок в умовах карантину

Як розслідувати нещасні випадки в умовах карантину

Припис – це обов’язкова для виконання у визначені строки письмова вимога посадової особи органу державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання щодо усунення порушень вимог законодавства (ч. 8 ст. 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»).


Одночасно, стаття 10 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ (далі — Закон) регламентує, що один із основних принципів профілактики інфекційних хвороб — це дотримання підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм при здійсненні будь-яких видів діяльності.

Держпраці роз’яснила, як виконувати приписи за результатами перевірок в умовах карантинуПеревірки з охорони праці: як оскаржити неправомірні рішення контролерів

Нагадуємо, що з 12.03.2020 на всій території України постановою КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — Постанова) встановлено карантин. Постановою передбачено низку обмежень та заборон щодо пересування та провадження певних видів діяльності.

Держпраці наголошує: якщо усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці, викладених у приписі, не спричинить порушення заборон Постанови, такі вимоги необхідно виконати у встановлені строки.

У протилежному випадку виконання вимог приписів можна відкласти на час дії обмежувальних заходів, якщо виявлені порушення не несуть безпосередню загрозу життю та здоров’ю працівників, а також за умови дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Управління Держпраці в Черкаській області наголошує, що у разі неможливості повного усунення небезпечних та шкідливих для здоров’я умов праці, роботодавець зобов’язаний повідомити про це відповідному органу державного нагляду за охороною праці (ст. 29 Закону України «Про охорону праці»). Тобто роботодавець може звернутися до зазначеного органу з клопотанням про встановлення іншого строку для виконання заходів щодо приведення умов праці на конкретному виробництві чи робочому місці до нормативних вимог.

Орган держнагляду за охороною праці розгляне клопотання та за необхідності проведе експертизу запланованих заходів і визначить їхню достатність. Якщо необхідність тривалішого строку підтвердиться, як виняток, орган державного нагляду може прийняти рішення про встановлення такого строку застосування вимог нормативних актів з охорони праці.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79352

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19666

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді