Як уникнути травматизму на підприємствах та об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства

У Держпраці розповіли про основні заходи безпеки та правильність виконання робіт на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства України.

Торік на підприємствах та об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства України різко зріс рівень смертельного травматизму. Так, у 2019 році було смертельно травмовано 11 осіб, що на 9 осіб більше ніж у 2018 році. Рівень загального травматизму у 2019 році – 63 особи проти 59 осіб у 2018 році.

Основними причинами нещасних випадків є організаційні, а саме:

  • виконання робіт без оформлення нарядів-допусків;
  • допуск працівників до роботи без проведення медичних оглядів, навчання та перевірки знань;
  • незабезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту, зокрема засобами контролю повітряного середовища, та/або невикористання їх працівниками під час виконання ними робіт підвищеної небезпеки;
  • низький рівень виробничої та трудової дисципліни, культури виробництва, безвідповідальність посадових осіб та безпечність виконавців робіт підвищеної небезпеки (зокрема допуск працівників до роботи у стані алкогольного сп’яніння).

З метою попередження виробничого травматизму на підприємствах і об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства Держпраці нагадує про необхідність дотримання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, особливо робіт у замкненому (обмеженому) просторі, а саме в колодязях, люках відстійниках тощо.

Як розслідували нещасний випадок у дренажному колодязі

Підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства, суб’єктам господарювання, у яких на балансі є об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, а також населенню, яке без певної підготовки та знань виконує роботи в приватному секторі (чистка вигрібних ям, септиків, колодязів тощо), потрібно подбати про основні заходи безпеки та правильність виконання таких робіт. До виконання робіт підвищеної небезпеки у замкнутому просторі допускаються лише кваліфіковані працівники, які:

  • пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
  • пройшли медогляд та не мають протипоказань до виконання певного виду робіт;
  • забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами та справними сигналізаторами шкідливих і небезпечних факторів навколишнього середовища, які вчасно перевіряються;
  • пройшли інструктаж з безпечного виконання газонебезпечних робіт та розписалися в наряді-допуску;
  • ознайомилися з умовами, характером та обсягом робіт на місці їх виконання;
  • знають ознаки отруєння шкідливими речовинами, місця розташування засобів зв’язку та сигналізації, порядок евакуації потерпілих із небезпечної зони;
  • вміють надавати домедичну допомогу потерпілим, користуватися засобами індивідуального захисту, рятувальним спорядженням та інструментом.

Як правильно обліковувати машини підвищеної небезпеки в органах Держпраці Працівник виконує роботу з підвищеною небезпекою: чи проводити атестацію

Розпочинати виконання робіт необхідно тільки за вказівкою особи, відповідальної за їх проведення. Перед початком виконання вказаних робіт необхідно провести аналіз повітряного середовища в колодязях, відстійниках тощо на наявність шкідливих і небезпечних речовин та, за необхідності, забезпечити їхню вентиляцію (перед спуском у колодязь необхідно упевнитися у відсутності загазованості за допомогою переносного газоаналізатора).

Спуск людей до колодязя дозволено тільки у шланговому або ізолювальному протигазі та відповідному захисному костюмі. Виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада, яка складається не менш ніж з трьох працівників. Відкриті колодязі повинні бути огороджені. Під час спуску в колодязь (гноєзбірник, робочий канал тощо) працівник повинен одягнути запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що перебуває на поверхні. Під час робіт категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, курити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

Швидкий тест: на якому малюнку правильно зображено знак

«Куріння заборонено!»?

знаки пожежної безпекиМісця для курінняМісця для курінняМісця для куріння
Варіант 1Варіант 2Варіант 3Варіант 4

Всі варіанти допустимі

Потрібно завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо в спекотний літній період, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих випарів, газів та інших речовин. Тому так важливо забезпечити постійний контроль за повітряним середовищем, обмежити виконання газонебезпечних робіт у період високих температур повітря.

Неухильне дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт», посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці, з безпечного ведення робіт при виконанні робіт підвищеної небезпеки допоможуть попередити нещасні випадки.

Джерело: Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Враховуємо небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Вплив небезпечних та шкідливих виробничих факторів на працівників може бути різним залежно від типу фактора, його інтенсивності та тривалості дії. Роботодавець зобов’язаний усунути шкідливі та небезпечні виробничі фактори або мінімізувати їхній вплив до гранично-допустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації. Які вирізняють шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них — далі у статті.
228585

Газонебезпечні роботи

Які роботи належать до газонебезпечних, хто може виконувати такі роботи та коли потрібен наряд-допуск, які вимоги передбачені у законодавстві до виконання газонебезпечних робіт? Читайте статтю та працюйте безпечно!
29464

Вимоги до безпеки праці у будівництві

Охорона праці на будівництві має бути організована таким чином, щоб захистити як робітників, які виконують роботи на об’єкті, так і сторонніх осіб, котрі можуть опинитися біля будівельного майданчика. Держава чітко визначає нормативи та стандарти безпечної роботи, яких слід дотримуватися відповідним суб’єктам господарювання.
22585

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
16605

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
126582

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді