У Держпраці розповіли, як розслідувати випадки захворювання медпрацівників на коронавірус

Медики та інші працівники наразі працюють в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19. Як проводити розслідування, якщо працівник заразився, перебуваючи на роботі, — роз’яснює Держпраці.

Як розслідувати випадки захворювання на коронавірус, пов’язані з виконанням професійних обов’язків

▶ Як захистити працівників від коронавірусу ◀

Алгоритм проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві регламентує Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 року № 337 (далі — Порядок).

➤➤ Протоколи виходу на вулицю. Дії проти коронавірусу

Порядок визначає такі поняття:

Нещасний випадок — це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю.

Гостре професійне захворювання (отруєння) — це захворювання (або смерть), що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (у т. ч. інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання).

Держпраці нагадує, якщо етіологія професійного захворювання не вказана в Міжнародній класифікації хвороб і споріднених проблем (МКХ-10), застосовують код Y 96 (фактори, пов’язані з умовами праці) (п. 4, 5, 7 Інструкції про застосування переліку професійних захворювань, затвердженої наказом МОЗ, Академією медичних наук України, Міністерством праці та соціальної політики України від 29.12.2000 № 374/68/338).

Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації), що виникає на виробництві, встановлюється лікарем будь-якого лікувально-профілактичного закладу після обов’язкової консультації з профпатологом та лікарем з гігієни праці.

При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження, таких, як вірусний гепатит, бруцельоз, сибірська виразка, кліщовий енцефаліт та інші, діагноз установлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідрозслідування.

➤➤ Дізнайтеся, на які пільги та компенсації мають право медичні працівники

Тобто, лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, зокрема наданням медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботою з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, проведенням дезінфекційних заходів тощо, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку.

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
7692

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80080

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63222

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
131387

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді