Уряд хоче звільнити українців із «зарплатного рабства»

Роботодавці в Україні обирають банк, у якому їхні працівники отримуватимуть зарплату. Водночас за законом працівник може робити це самостійно. Кабмін анонсує зміни в порядку виплати зарплати вже в 2020 році.

Сплануйте роботу служби охорони праці на 2020 рік

Проєкт, який дасть змогу працівникам самостійно обирати банк для отримання зарплати, анонсував на своїй сторінці у фейсбуці міністр КМУ Дмитро Дубілет. За його словами, ініціювала зміни міністр фінансів Оксана Маркарова.

Зараз в Україні поширені так звані зарплатні проєкти. Підприємство і банк домовляються про виплату зарплати. Працівникам вказують, на картку якого банку вони отрмуватимуть гроші, не запитуючи їхньої думки. Так роблять здебільшого тому, що у разі обрання працівником іншого банку, бухгалтеру доводиться формувати для нього окремі платіжки.

Концепція реформи полягає в тому, щоб дати змогу українцям самостійно обирати банк, адже за законом вони мають на це право. Водночас бухгалтерія підприємства не змушена буде виконувати більше роботи.

За словами міністра, ідея – зробити як у Європі. Працівник просто має сказати бухгалтеру свій IBAN (міжнародний номер банківського рахунку), а бухгалтер відтак сформує відомість для всіх працівників, не залежно від банку. Банк, з яким працює підприємство, автоматично розподілятиме гроші.

«Проект важливий, оскільки, з одного боку, українці отримають більше свободи і краще сервіс. З іншого боку, банківська індустрія буде краще розвиватися за рахунок підвищення конкуренції», — зазначив Дмитро Дубілет.

Для українців, яким відмовили у виборі банку, можливо, створять гарячу лінію.

Запровадити зміни планують уже в 2020 році.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді