З’явився єдиний порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час освітнього процесу

МОН затвердило Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу.

Скачати акт про нещасний випадок, що стався із здобувачем освіти

МОН установило єдиний порядок розслідування й обліку нещасних випадків, що сталися під час освітнього процесу (наказ МОН від 16.05.2019 № 659 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу», що почав діяти з 16.08.2019). Водночас втратило чинність Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах.

Нове Положення встановлює єдиний порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами, слухачами, стажистами, клінічними ординаторами, аспірантами, докторантами під час освітнього процесу, зокрема і під час трудового та професійного навчання в закладах освіти і в організаціях, на підприємствах на території України. Він поширюється на заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної, спеціалізованої, фахової передвищої, вищої освіти та заклади післядипломної освіти незалежно від форм власності й підпорядкування.

Розслідуванню підлягають випадки, що сталися:

  • під час навчальних занять;
  • прямування на заняття з одного корпусу закладу освіти до іншого пішки чи на транспорті;
  • позакласних, позашкільних та інших заходів у вихідні дні, якщо вони проходять під керівництвом працівника закладу освіти;
  • занять із трудового та професійного навчання;
  • виробничої і навчальної практики тощо.

Розслідування нещасного випадку проводить комісія освітнього закладу протягом п’яти днів з дня її створення. Нещасні випадки, що сталися на підприємстві, розслідує комісія освітнього закладу разом із представником підприємства.

Тест «Чи знаєте ви, як розслідувати нещасний випадок на підприємстві»

Під час розслідування нещасного випадку комісія із розслідування нещасного випадку повинна:

  • з’ясувати обставини та причини нещасного випадку;
  • отримати пояснення від потерпілого (за можливості);
  • виявити й опитати свідків та осіб, які допустили порушення нормативно-правових актів з охорони праці та безпеки життєдіяльності;
  • визначити, чи пов’язаний нещасний випадок з освітнім процесом;
  • розробити заходи щодо попередження подібних нещасних випадків;
  • скласти акт розслідування нещасного випадку;
  • скласти акт про нещасний випадок, що стався із здобувачем освіти за формою Н-Н, якщо нещасний випадок пов’язаний з освітнім процесом, у п’яти примірниках, які затверджує керівник закладу освіти.

До акта Н-Н додають пояснення свідків, потерпілого та інші документи щодо обставин нещасного випадку, наявності шкідливих і небезпечних чинників та довідку.

Як проводять розслідування нещасного випадку, контролює засновник приватного закладу освіти або керівник органу управління освітою, до сфери якого належить заклад освіти, а також представники професійних спілок, наймані особи з питань охорони праці.

Дія наказу не поширюється на осіб, які працюють за трудовим договором (контрактом) або фактично допущені до роботи в закладах освіти, а також на здобувачів освіти освітніх закладів, що належать до Міноборони та МВС.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
92281

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26076

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14905

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14173

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
29094

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді