Відповідальність за приховування нещасного випадку

Підприємства штрафують на мільйони гривен за порушення вимог законодавства про охорону праці. Одне з таких порушень — приховувавння нещасного випадку, що трапився на підприємстві. Дізнайтеся, яка саме відповідальність чекає на роботодавця, який не повідомив уповноваженим державним органам про нещасний випадок на підприємстві.

Згідно зі ст. 22 Закону про охорону праці роботодавець повинен організувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій. Однак це не єдиний нормативний акт, у якому регламентовано обов’язки роботодавця у разі нещасного випадку на виробництві.

СкачатиПокажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2018

Також роботодавець зобов’язаний інформувати про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві уповноважені державні органи.

Проте часто роботодавці не повідомляють відповідним органам про нещасний випадок. Головні причини такої поведінки — небажання допускати органи контролю на територію підприємства та відсутність оформлених трудових відносин із потерпілим працівником.

Роботодавцям, які не повідомляють державним органам про нещасний випадок, законодавець установлює санкції адміністративного характеру. Так за несвоєчасне інформування Фонду соціального страхування про нещасні випадки та професійні захворювання на посадових осіб підприємств, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, фізичних осіб, котрі не мають статусу підприємців та використовують найману працю, накладається штраф від 8 до 15 НМДГ.

Якщо особа, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, повторно вчинить ті самі дії, на неї чекатиме штраф від 10 до 20 НМДГ.

За порушення порядку повідомлення центральному органу виконавчої влади про нещасний випадок може бути накладений ще більший штраф.

Відповідальність за приховування нещасного випадку Про те, як діє орган Держпраці, якщо роботодавець приховує нещасний випадок, дізнайтеся зі статті з Довідника: Роботодавець ухиляється від розслідування нещасного випадку. Чим це загрожує?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
7697

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80082

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63223

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
131389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді