Держпраці можуть вернути право перевіряти підприємців без попередження

Уряд ініціює законодавчі зміни з метою створення безпечних і здорових умов праці та пропонує зняти обмеження на проведення Держпраці перевірок дотримання законодавства про працю підприємствами.

Зокрема, пропонується конкретизувати норми законодавства щодо відновлення повноважень Держпраці в частині контролю за дотриманням законодавства про працю, зайнятість населення, охорони праці та гірничого нагляду.

Тобто, Держпраці можуть повернути можливість безперешкодно і в будь-який час здійснювати перевірки, а також вживати заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Це передбачено в проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці».

У пояснювальній записці сказано, що метою прийняття проекту акта є відновлення повноцінного державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, охорону праці, гігієну праці відповідно до вимог Конвенцій Міжнародної організації праці.

Держпраці можуть вернути право перевіряти підприємців без попередження Читайте також:

Серед іншого необхідність його ухвалення обгрунтовується тим, що ефективність здійснення інспекторами Держпраці заходів державного нагляду (контролю) забезпечується його раптовістю, можливістю, у разі загрози здоров’ю чи життю людини, зупинити виконання робіт, експлуатації устаткування підвищеної небезпеки.

Скачати проект Закону

Скачати пояснювальну записку

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79359

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19671

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13558

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді