За неправомірне звільнення строковика оштрафовано навчальний заклад

У грудні 2017 року до Управління Держпраці в Рівненській області надійшло звернення з приводу незаконного звільнення працівника Радивилівського професійного ліцею, призваного на строкову військову службу. Для вивчення ситуації і виявлення можливих порушень законодавства про працю фахівці Управління провели інспекційне відвідування закладу.

З’ясувалося, що працівник обіймав посаду сестри медичної на період відсутності основного працівника. Через півроку він був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на строкову військову службу із збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження строкової військової служби. Проте строковика було звільнено у зв’язку з виходом на роботу основного працівника.

Керівництво закладу порушило вимоги ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України, які встановлюють: за працівниками, призваними на строкову військову службу, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

За результатами інспекційного відвідування складено акт, вручено припис з вимогою усунення порушень та відповідно до ст. 265 КЗпП України накладено штрафні санкції.

Нагадуємо, у разі недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232–XII, «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975–XII, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII, передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Наразі ця сума становить 37 230 грн.

За неправомірне звільнення строковика оштрафовано навчальний заклад Детальніше про відповідальність за порушення трудового законодавства читайте у статті: Нові штрафи за порушення законодавства про працю

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці

Одним із основних видів контролю за станом охорони праці на підприємстві є триступеневий адміністративно-громадський контроль. Хто та як має його організувати? Чи обов’язково всім підприємствам дотримуватись триступеневої схеми контролю, — роз'яснюємо у статті.
26286

Призначення відповідального за теплове господарство

Як правильно призначити відповідального за теплове господарство? Які вимоги до персоналу та що необхідно знати для безпечної експлуатації теплових установок і мереж? У статті розглянуто ключові аспекти, правила та рекомендації щодо організації теплового господарства на підприємстві.
476

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
58022

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
44014

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді