Голова Держпраці розповів про особливості здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю

На прес-конференції в ІА «УНІАН», присвяченій обговоренню нового Трудового кодексу, Голова Держпраці Роман Чернега розповів про зміст затвердженого напередодні Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

 У зв’язку з децентралізацією функцій органів державної влади та відповідно до нового порядку певні повноваження з нагляду за додержанням законодавства про працю в містах обласного значення та об’єднаних територіальних громадах виконуватимуть інспектори праці.

«Інспектори, які працюватимуть «на місцях», зокрема в об’єднаних територіальних громадах, здійснюватимуть перевірки у чітко визначених напрямах:

  • оформлення трудових відносин; 
  • додержання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  • контроль ситуації щодо виплати заборгованості із заробітної плати»,повідомив Роман Чернега.

Також Голова Держпраці зробив акцент на питанні застосування штрафів за порушення законодавства про працю.

«За п’ять місяців цього року штраф, якого всі боялися, за недопуск інспектора до перевірки у 320 000 грн накладений тільки у десяти випадках. Це говорить про те, що служба не ставить перед собою мету «кошмарити» бізнес. Якщо у підприємця працівники оформлені легально, немає причин боятися перевірок. А штраф – це лише превентивний метод впливу»,відзначив Роман Чернега.

Віктор Іванкевич, державний секретар Мінсоцполітики, стверджує, що всі нарікання щодо «рабських» умов Трудового кодексу є підбурюванням суспільства, адже в документі передбачені кращі умови як для працівника, так і для роботодавця.

На запитання щодо термінів прийняття нового Трудового кодексу Олександр Дроздик, голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин й зайнятості населення Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, зазначив, що документ пройшов всі стадії підготовки в комітеті і знаходиться в юридичному управлінні ВРУ. Він припускає, що вже наступного місяця проект кодексу буде внесений в залу ВРУ на друге читання.

Джерело: офіційний портал Держпраці


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
41465

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
149

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80193

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді