Пам'ятка для працівників в умовах підвищеної температури повітря

Теми:
МОЗ України нагадує про ризик погіршення стану здоров’я та зниження працездатності працівників в умовах спекотного мікроклімату і рекомендує дотримуватися таких заходів профілактики перегрівання організму.

1. З метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим праці. Під час робіт на відкритому повітрі за температури 35ºС і вище тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин і 1,5-2 години для осіб без спеціального одягу.

2. В охолоджуючих приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25°C.

3. Роботу за температури зовнішнього повітря більше 37 ºС вважають небезпечною (екстремальною). За цієї температури не рекомендовано проводити роботи на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

4. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

5. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

6. З метою профілактики зневоднення організму рекомендовано правильно дотримуватися питного режиму. Температура питної води, напоїв, чаю має бути + 10-15 ºС. Аби компенсувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, рекомендовано вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

7. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

8. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендовано вживати фрукти і овочі.

За інформацією МОЗ України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як підготувати підприємство до можливих аварійних ситуацій в енергомережі

Дізнайтеся про заходи, які допоможуть зменшити ризик пошкодження обладнання та нещасних випадків на підприємстві. Практичні рекомендації, інструкції, ефективні методи запобігання аварійним ситуаціям в енергомережі – усе в одному матеріалі
105

Які існують засоби захисту у надзвичайних ситуаціях

Які існують види засобів захисту у надзвичайних ситуаціях, які обов’язки у суб’єктів господарювання щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту у надзвичайних ситуаціях — розповідає експерт.
22588

Дистанційна робота під час воєнного стану

Існує декілька способів, як організувати роботу працівників під час воєнного стану. Один із можливих варіантів — перевести працівників на дистанційну роботу. Дізнайтеся, як це зробити із дотриманням чинного законодавства.
21342

Oрганізація проведення інструктажів з питань охорони праці

Зі статті ви дізнаєтеся, які існують види інструктажів з охорони праці, хто проводить інструктажі з охорони праці, яка періодичність проведення інструктажів з охорони праці та як проводити інструктажі з охорони праці під час війни.
234212

Бланк Акта про нещасний випадок невиробничого характеру

Як правильно скласти Акт про нещасний випадок невиробничого характеру за формою НТ, кому його надіслати та скільки років після закінчення розслідування зберігати? Скачуйте зразок, читайте статтю, щоб не припуститися помилки.
70430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді