Технічний стан вантажопідіймальних кранів на підприємствах України не відповідає вимогам

Держпраці рекомендує власникам вантажопідіймальних кранів та суб’єктам господарювання, що їх експлуатують, посилити контроль за проведенням періодичного технічного обслуговування кранів, за роботою служб відомчого нагляду підприємств за безпечною експлуатацією кранів.

Експертними організаціями, у тому числі експертно-технічними центрами, що входять до сфери управління Держпраці, було проведено обстеження вантажопідіймальних кранів на замовлення суб’єктів господарювання. За результатами обстеження, у більшості кранів закінчився граничний строк експлуатації; металеві конструкції перебувають у жахливому стані — тріщини в основному металі та зварних швах, корозійне спрацювання елементів металоконструкцій та деформації.

На думку фахівців Держпраці, така ситуація склалася через відсутність у суб’єктів господарювання належного технічного обслуговування та відомчого нагляду за безпечною експлуатацією. Так, на деяких підприємствах на одного працівника з відомчого нагляду припадає понад 100 кранів. Внаслідок цього крани експлуатуються з пошкодженнями та дефектами, що може призвести до аварійних ситуацій та нещасних випадків.

У разі виявлення порушень вимог законодавства щодо організації безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, Держпраці може вимагати зупинити виконання робіт або виробництва.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила будови і безпечної експлуатації електроустановок споживачів

Яким вимогам повинні відповідати працівники, котрі обслуговують електроустановки споживачів? Як створити безпечні умови праці для таких працівників? Хто і за що несе відповідальність під час виконання робіт в електроустановках? Експерт проаналізував Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів, щоб відповісти на ці та інші питання.
67915

Безпечне експлуатування будинкової котельні

Зі статті ви дізнаєтеся: які дозвільні документи потрібно оформити, які існують вимоги до виробничого персоналу, а також ознайомитеся з правилами безпеки під час експлуатування котельні
2615

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
76792

Вимоги охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів

Під час робіт із вантажопідіймальними кранами, підіймальними пристроями й відповідним обладнанням існує великий ризик травмування працівників. Читайте детальніше про те, як безпечно експлуатувати вантажопідіймальні крани та яких заходів ужити в умовах воєнних дій
24069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді