Позачергове навчання і перевірка знань з охорони праці: роз’яснення Держпраці

Чи потрібно проводити позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці у разі переведення працівника на іншу роботу (лист Держпраці від 18.04.2016 № 4452/2/5.4-ДП-16).

Фахівці Держпраці роз’яснили, що Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, передбачені окремі випадки, коли потрібно проводити позачергове навчання і перевірку знань з охорони праці, а саме:

  • якщо працівника перевели на іншу роботу або призначили на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці;
  • після нещасного випадку;
  • у випадку змін чи прийняття нових нормативно-правових актів.

Проте, Держпраці зазначає, що у разі переведення працівника на іншу роботу, яка не потребує додаткових знань з питань ОП, проводити позачергове навчання та перевірку знань немає потреби.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проводимо первинний інструктаж з ОП

Коли потрібно проводити первинний інструктаж з охорони праці на підприємстві? Якими нормативними актами передбачено його проведення? За якою програмою проводити цей інструктаж? Щоб ви не розмірковували над цими питаннями, готові відповіді та зразки для скачування — у статті.
97820

Аналізуємо Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань

Типове положення про навчання з питань охорони праці встановлює вимоги щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства.
29183

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
95921

Положення про навчання з питань охорони праці на підприємстві

Одним з основних документів з навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві є Положення про навчання з питань охорони праці. Які вимоги до цього документа, хто його затверджує й узгоджує — дізнайтеся зі статті.
40796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді