Позачергове навчання і перевірка знань з охорони праці: роз’яснення Держпраці

Чи потрібно проводити позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці у разі переведення працівника на іншу роботу (лист Держпраці від 18.04.2016 № 4452/2/5.4-ДП-16).

Фахівці Держпраці роз’яснили, що Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, передбачені окремі випадки, коли потрібно проводити позачергове навчання і перевірку знань з охорони праці, а саме:

  • якщо працівника перевели на іншу роботу або призначили на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці;
  • після нещасного випадку;
  • у випадку змін чи прийняття нових нормативно-правових актів.

Проте, Держпраці зазначає, що у разі переведення працівника на іншу роботу, яка не потребує додаткових знань з питань ОП, проводити позачергове навчання та перевірку знань немає потреби.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протокол навчання з тактичної медицини

Дізнайтесь зі статті про методики навчання та міжнародні стандарти, алгоритм MARCH, а також скачайте протокол навчання медичного персоналу з тактичної медицини
69

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5225

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці допоможе призначити членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві та визначити їхні обов'язки. Скачайте приклад наказу про створення комісії, розроблений експертом.
22081

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Перевірка знань з охорони праці

Хто повинен проходити перевірку знань з охорони праці та з якою періодичністю? Як відбувається така перевірка? Які зміни в організації проведення перевірки відбулися під час карантину? Усі відповіді — далі в статті.
71533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді