Перелік робіт з підвищеною небезпекою у школі

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Хоча школа і не належить до небезпечного виробництва, у ній можуть проводитися роботи підвищеної небезпеки. Хто і на основі яких нормативних документів складає Перелік робіт з підвищеною небезпекою у школі, які роботи в нього можуть бути включені — роз’яснює експерт.

орієнтовний перелік робіт, які виконують за нарядом-допуском.

Перейти до повного переліку

Питання належної організації охорони праці та безпеки життєдіяльності у школі є вкрай важливим. Саме тому одна з головних вимог для оцінки ефективності діяльності начального закладу — це дотримання у ньому встановлених правил і норм з охорони праці, попередження випадків травматизму та збереження життя і здоров’я персоналу.

У Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженому наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення), міститься таке визначання роботи підвищеної небезпеки:

Робота підвищеної небезпеки — робота в умовах впливу шкідливих та небезпечних виробничих чинників або така, де є потреба у професійному доборі, чи пов’язана з обслуговуванням, управлінням, застосуванням технічних засобів праці або технологічних процесів, що характеризуються підвищеним ступенем ризику виникнення аварій, пожеж, загрози життю, заподіяння шкоди здоров'ю, майну, довкіллю.

Згідно з Положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах, установах, організаціях, підприємствах, що належать до сфери управління МОН, затвердженому наказом МОН України від 18.04.2006 № 304 (далі — Положення № 304), працівники установ та закладів освіти, безпосередньо зайняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 (далі — Перелік № 15), та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України, Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 23.09.1994 № 263/121, проходять щороку спеціальне навчання і перевірку знань відповідно до Типового положення.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою у школі Зверніть увагу! Спеціальне навчання з питань охорони праці проводиться за навчальними планами і програмами, які розробляються і затверджуються наказом (розпорядженням) керівника навчального закладу.

Після перевірки знань з охорони праці, безпеки життєдіяльності особам, які виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності. При цьому в протоколі та посвідченні в стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці, питань безпеки життєдіяльності, виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Видача посвідчень про перевірку знань працівникам, які проходили навчання в установі та закладі освіти, є обов’язковою лише для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

Згідно з наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 на основі Переліку робіт з підвищеною небезпекою, з урахуванням специфіки виробництва, роботодавцем розробляється і затверджується відповідний перелік робіт з підвищеною небезпекою. Отже, директор навчального закладу з урахуванням конкретних видів робіт та функціональних обов’язків працівників розробляє й затверджує Перелік робіт з підвищеною небезпекою у школі.

Зазвичай у закладі освіти до відповідного Переліку включають роботи, які виконуються його обслуговувальним персоналом — електриком, лаборантом, викладачем, прибиральницею. Це зокрема:

  • електрозварювальні та газополум'яні роботи;
  • роботи в колодязях, траншеях, котлованах, бункерах, камерах і колекторах — зазначені роботи виконуються згідно з нарядами;
  • ремонт освітлювальних мереж в умовах особливої небезпеки та вище 5 метрів від основи підлоги або перекриття даху;
  • ремонт та обслуговування розподільчих та силових установок;
  • роботи з улаштування мереж заземлення;
  • роботи з нанесення лакофарбувальних покрить, грунтовок та шпакльовок на основі нітрофарб, полімерних композицій (поліхлорвінілових, епоксидних тощо) та проведення малярних робіт на висоті більше 3-х метрів;
  • роботи з ремонту та обслуговуванню опалювальної системи;
  • обстеження димарів, вентиляційних каналів і дахів при капітальному ремонті будинків та споруд;
  • роботи з ремонту, фарбування, чищення від снігу та пилу дахів будівель.
    За відсутності огорож зазначені роботи виконуються за розпорядженням керівництва закладу;
  • невідкладні роботи з виправленню несправностей, які загрожують нормальній експлуатації електроустановок;
  • ремонт магнітних пускачів, пускових кнопок автоматів, рубильників і іншого обладнання;
  • роботи з вимірювання сили току струмовимірювальними кліщами в електроустановках до 1000 вольт;
  • ремонт освітлювальної електропроводки та світильників, розташованих на висоті;
  • робота на копіювальних та розмножувальних машинах — зазначені роботи виконуються в порядку поточної експлуатації.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді