Номер 4/2019 видання «Довідник спеціаліста з охорони праці»

Вийшов свіжий номер видання «Довідник спеціаліста з охорони праці». У № 4 журналу ви, як завжди, знайдете цікаві факти, корисні поради експертів, відповіді на ваші запитання.

Слово редактора

Стратегічне завдання — безпечні та здорові умови праці

Для спеціалістів з охорони праці квітень — особливий місяць: 28-го числа у світі відзначають День охорони праці. Але його не святкують, із ним не вітають. Це день пам’яті.

Нове у законодавстві

Моніторинг законодавства

Страхові виплати перерахують

Діє постанова КМУ «Про перерахування розміру щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого» від 20.02.2019 № 160.

Як проводити навчання з охорони праці для прикордонників

Державна прикордонна служба України отримала Положення про проведення навчання з питань охорони праці та порядок допуску військовослужбовців до виконання робіт. Воно є обов’язковим для територіальних органів, органів охорони державного кордону, Морської охорони, розвідувальних органів, закладів освіти та органів забезпечення Державної прикордонної служби України.

Як забезпечити вогнезахист

Набрали чинності Правила з вогнезахисту, які визначають основні вимоги до робіт із вогнезахисту матеріалів, виробів, будівельних конструкцій.

Створюємо безпечні умови праці

ЗІЗ

Висота не прощає зневаги, або Як експлуатувати запобіжні пояси

Аби запобігти падінню працівників із висоти, забезпечте їх запобіжними поясами. Про те, як їх безпечно експлуатувати, — далі.

Приставні драбини

Як випробувати приставні драбини

Усі переносні драбини та стрем’янки після виготовлення, капітального ремонту, а також періодично під час експлуатації необхідно випробовувати статичним навантаженням. Які вимоги до випробування? Як оформити результати?

Експлуатуємо обладнання безпечно

Терміни

Гарантійний, граничний та призначений строк експлуатації: у чому різниця

Перевірте себе, чи правильно ви вживаєте терміни «гарантійний», «граничний» та «призначений» строк експлуатації. Експерт пояснив, чим вони відрізняються.

Проводимо атестацію робочих місць

Карта умов праці

Атестація робочих місць за умовами праці: складаємо карту умов праці

Карта умов праці є документом, що узагальнює результати атестації робочих місць за умовами праці. Її оформлює атестаційна комісія після того, як атестована лабораторія, з якою підприємство уклало договір, провела гігієнічні дослідження. З’ясуємо, на які робочі місця складати Карту.

Навчаємо з питань охорони праці

Інструктажі з оп

Як проводити інструктажі з охорони праці — повторний та позаплановий

Як часто проводити повторний інструктаж? Коли необхідний позаплановий інструктаж? Які матеріали використовувати під час занять? Що чекає на працівника, який не пройшов інструктаж? Відповіді на ці та інші питання — у статті.

Практикуми-тести

Тест «А як би вчинили ви?»

Що робити? Хто має рацію? Що мені за це буде? Від цих й інших запитань у спеціаліста з охорони праці голова йде обертом. Пропонуємо вам виконати тест за різними ситуаціями у робочих колективах. Потренуйтеся на ньому, щоб надалі правильно розв’язувати робочі питання.

Ми контролюємо

Відеоспостереження

Усміхніться, вас знімає прихована камера, або чи законне відеоспостереження за працівниками

В Україні все більшої популярності набуває тренд установлювати на підприємствах камери відеоспостереження, щоб контролювати працівників і відвідувачів. Чи законні такі дії? Чи може роботодавець посилатися на відеозапис, аби дорікнути працівнику, що той порушив правила охорони праці? З’ясуємо у статті.

Дотримуємося пожежної безпеки

Куріння

Курити на підприємстві — можна чи зась?

Де курити заборонено? Як визначити місце для куріння? Яка відповідальність за порушення законодавства?

Розслідуємо нещасні випадки

Практика

Падіння з висоти: що призвело до трагедії

Не допускайте до робіт на висоті працівників без фахової підготовки, які не пройшли відповідних інструктажів, навчання з питань охорони праці! Таке недбальство може призвести до трагедії. Підтвердження цьому — смертельний нещасний випадок, що стався на будівельному майданчику. Чи усі обставини врахувала комісія з розслідування?

Смертельний нещасний випадок з охоронниками. Практика розслідування

Охоронники Павло та Богдан на території об’єкта охорони вживали алкогольні напої, курили у невстановленому місці. Як наслідок — сталася пожежа, через яку обидва працівники загинули. Чи мають право члени сім’ї потерпілих на страхові виплати?

Піклуємося про здоров’я працівників

Аптечка

Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати

Законодавство України не містить прямих вказівок на те, що робочі місця працівників необхідно забезпечити аптечками. Однак безпосередній керівник робіт у разі нещасного випадку зобов’язаний, зокрема, терміново організувати домедичну допомогу потерпілому. А тут без аптечки домедичної допомоги, хоч і з мінімальним набором лікарських засобів, не обійтися!

Профілактика захворювань

Бережіть нерви: чим небезпечні неврози

Через тривале фізичне й емоційне перенапруження у працівників можуть виникнути неврози — неврастенія, істеричний невроз і невроз нав’язливих станів. Тож на підприємствах необхідно вжити заходів, щоб запобігти цим захворюванням. Як це зробити — з’ясуємо у статті.

Весняна втома

Не залишайте втомі шансу

Після холодної зими весна нарешті вступила у свої права. Природа розквітає, а багато людей скаржаться на постійну втому, сонливість. Не варто чекати на те, що все саме минеться. Ліпше допомогти своєму організму відновити сили.

Зробіть ксерокопію

Як запобігти втомі

Працюємо з документами

Банк інструкцій із охорони праці

Інструкція про заходи пожежної безпеки для автомобіля

Інструкція з охорони праці при роботі з ручним немеханізованим інструментом

Запитання — відповідь

Коли погоджувати списки електротехнічних працівників

Коли отримати новий дозвіл

Чи потрібно розміщувати інструкції на робочих місцях

Коли переглядати інструкцію

Тести-малюнки

Перевірте свої знання з охорони праці



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді