Відеоспостереження за працівниками

«Усміхніться, вас знімає прихована камера»! Навряд чи працівник зобразить позитивні емоції, почувши таку фразу на роботі. Однак сьогодні на багатьох підприємствах камери дійсно встановлені. Саме тому і працівникам, і роботодавцям потрібно знати відповіді на такі ключові питання: який документ регламентує відеоспостереження, де можна розмістити відеокамеру та як попередити працівника.

Як організувати відеоспостереження на підприємстві

Для того, щоб провести відеоспостереження у місцях загального користування та на прилеглій території підприємства, необхідно розробити внутрішній локальний акт, який регламентує використання відеокамер. Ним може бути, наприклад, Положення про відеоспостереження.

Що вказувати у Положенні про відеоспостереження

Документ необхідно розмістити на видному місці, де з ним зможуть ознайомитися всі охочі.

Також на видних місцях тих приміщень, де встановлені відеокамери, потрібно розмістити інформаційні таблички з написом: «Ведеться відеоспостереження». Пам’ятайте: законом заборонено знімати фізичну особу на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку таємно. Робити це без її згоди особи можна лише у чітко визначених випадках. Якщо відеообладнання має функцію аудіозапису, про це також потрібно вказати на таких табличках.

Відкриту відеозйомку на підприємстві можуть здійснювати суб’єкти охоронної діяльності. Для цього вони повинні мати відповідну ліценцію. Крім того, такі суб’єкти зобов’язані дотримуватимуться певних правил. Яких саме — дізнайтеся з нової статті з Довідника.

Головні статті у квітні

Відеоспостереження за працівниками
У № 4 "Довідника"Консультації фахівців, корисні поради та пам’ятки, аналіз законодавства
Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати; Атестація робочих місць за умовами праці: складаємо Карту умов праці; Як проводити інструктажі з охорони праці — повторний і позаплановий та інші корисні статті, написані професіоналами.

Відеозйомка і право на особисте життя

Статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, ст. 32 Конституції України та іншими нормативними актами передбачено право особи на невтручання в її особисте і сімейне життя.

При цьому у законодавстві досі немає єдиного визначення поняття «особисте життя».

Крім того, провести межу між особистим життям і професійним життям не завжди просто. Залежно від розміщення відеокамери в її «поле зору» можуть потрапити особиста переписка з комп’ютера/планшета/телефона працівника, паролі до різних сайтів, поштових сервісів та акаунтів у соціальних мережах, а якщо камера обладнана функцією аудіозапису, — то і зміст приватних розмов.

Звісно, нікому із працівників такий тотальний контроль не буде до вподоби. Тому в документах, що стосуються трудової діяльності на підприємстві, слід детально описати правила відеоспостереження. На це є дві вагомі причини.

Якщо роботодавець намагатиметься покарати працівника за те, що той не дотримується правил охорони праці, за допомогою запису камер відеоспостереження (за умови, що сам не виконав необхідні дії, щоб «легалізувати» відеоспостереження) працівник для захисту своїх прав може звернутися суду. На чиєму ж боці буде суд? Натисніть на зображення і дізнайтеся, яке рішення прийняв у наведеній ситуації Комсомольський міський суд Полтавської області.

Відеоспостереження за працівниками

Що потрібно зробити перед тим, як установити камери

Для того, щоб на підприємстві вести відеоспостереження на законних підставах, потрібно:
  • внести відповідні зміни до колективного договору;
  • видати наказ про організацію відеоспостереження та відповідне Положення про відеоспостереження, ознайомити з ними усіх працівників;
  • у приміщеннях із відеоспостереженням розмістити інформаційні таблички, що попереджають про нього.

Однак це не повний перелік дій, які зобов’язаний виконати роботодавець. Читайте далі у статті адвоката Ірини Шкарівської >>.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді