Практика розслідування нещасного випадку з продавцем у торгівельній залі

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Продавець потрапила під електронавантажувач і травмувала ногу. Як розслідували нещасний випадок і чи отримала потерпіла страхові виплати?

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з продавцем А. у торговельній залі підприємства N біля штори, яка розділяє торговельну залу й зону, де тимчасово складають товар. Висота штори становить 6 м, ширина — 36 м. Торговельна зала обладнана камерами відеонагляду.

Практика розслідування нещасного випадку з продавцем у торівельній залі

Підлога зроблена з бетону та вкрита захисним водонепроникним шаром до 6 мм, без видимих тріщин і виступів.

Освітлення торговельної зали і місця, де стався нещасний випадок, штучне.

Електронавантажувач — електричний штабелер із мачтою, з широким оглядом, на триколісній базі та з боковим розміщенням сидіння оператора. Він може працювати на рівних поверхнях. За допомогою електронавантажувача підіймають і транспортують вантажі. Вантажопідіймальність — 1400 кг.

Електронавантажувач — зареєстрований, пройшов щорічний технічний огляд.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

Охорона праці під час експлуатації навантажувачів

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день, коли стався нещасний випадок, фахівець із маркетингу підприємства N М. прийшла на роботу о 10:00.

Об 11:25 у М. виникла потреба опустити змонтовану електричну розетку, яка була закріплена на прайс-штанзі*. Висота прайс-штанги становить близько 2,5 м. Електрична розетка була необхідна фахівцю з маркетингу, щоб під’єднати обладнання. Аби зняти її з цієї висоти, М. вирішила використати робочу платформу для підіймання людей. Про своє рішення вона не повідомила старшій зміни — старшому менеджеру відділу К.

* Прайс-штанга — це металева конструкція, яка складається з алюмінієвої планки, що підвішена металевими ланцюжками до стелі, і на якій кріплять рекламну поліграфію з цінами на товар.

Робоча платформа для підіймання людей розміщувалася в зоні, яка відділена від торговельної зали шторою. Аби її звідти вивезти, потрібно було використати електронавантажувач. М. зателефонувала продавцю непродовольчих товарів П., яка має право працювати на електронавантажувачі, та попросила її допомогти вивезти платформу.

П. попросила продавця продовольчих товарів А. допомогти підняти та потримати штору, щоб вона змогла заїхати електронавантажувачем до відділеної зони. Про своє рішення вона також не повідомила старшій зміни К.

Із матеріалів відеонагляду та пояснювальних записок установили, що об 11:40 П. під’їхала електронавантажувачем до штори і зупинила його, адже потрібно було підняти штору на таку висоту, щоб він міг проїхати. Поруч зі шторою перебували працівниці А. та М. Перед тим, як розпочати їхати у напрямку штори, П. попередила А. і М., щоб вони були обережні. Працівниці в цей момент перебували обабіч електронавантажувача та тримали штору піднятою на висоту витягнутої руки. Коли електронавантажувач почав їхати, штора зачепилася за його кабіну і її потягнуло за ним уперед. Опісля водій електронавантажувача дала задній хід, щоб не зірвати штору за подальшого руху. М., П. та А. вирішили зачепити штору за гачок, що розміщувався поруч. Коли продавець А. зачіпляла штору і перебувала поруч із електронавантажувачем, П. почала їхати вперед до зони, де складають товар. У цей момент вона наїхала опорним колесом на ліву ногу А. Та перебувала праворуч від електронавантажувача, на відстані близько 0,3 м. П. тоді сиділа спиною до потерпілої.

Одразу після інциденту фахівець із маркетингу зателефонувала старшій зміни К. та повідомила про подію, а також викликала швидку медичну допомогу. Після того, як приїхала швидка, продавця А. доставили до найближчого травматологічного відділення. Там їй надали першу медичну допомогу. Потім потерпілу направили на подальше амбулаторне лікування за місцем проживання.

На момент розслідування А. перебувала на амбулаторному лікуванні за місцем проживання.

Наслідками нещасного випадку відповідно до висновку ступеня тяжкості виробничої травми міської клінічної лікарні є відкритий перелом дистальної фаланги 1-го пальця лівої стопи без зміщення уламків та тканинний дефект дистальної фаланги 1-го пальця лівої стопи. За Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості (затверджений наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370) ця травма не належить до тяжких. Потерпіла не перебувала в алкогольному чи наркотичному сп’янінні.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку зустрілися з потерпілою, щоб розглянути питання щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, та роз’яснити права у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Головні статті у квітні

Практика розслідування нещасного випадку з продавцем у торгівельній залі
У № 4 "Довідника"Консультації фахівців, корисні поради та пам’ятки, аналіз законодавства
Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати; Атестація робочих місць за умовами праці: складаємо Карту умов праці; Як проводити інструктажі з охорони праці — повторний і позаплановий та інші корисні статті, написані професіоналами.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок із продавцем А. підприємства N комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 2 пункту 15 Порядку № 1232.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Скачати Акт за формою Н-1

Акт форма Н-1

Основна причина нещасного випадку: організаційна — невиконання посадових обов’язків та інструкцій із охорони праці.

Порушено: абзац перший пункту 2.1 розділу 2 Посадової інструкції фахівця з маркетингу; пункт 3.20.11, абзац перший пункту 3.21 та пункт 3.16 розділу 3 Інструкції з охорони праці № 18 під час виконання робіт на електронавантажувачі; пункт 3.20.2 і пункт 3.23 розділу 3 Інструкції з охорони праці № 1 для продавця (продавця продовольчих товарів, продавця непродовольчих товарів, продавця-консультанта, сомельє).

Скачайте інструкції з охорони праці, розроблені професіоналами

Психофізіологічні причини нещасного випадку — відсутні.

Технічні причини нещасного випадку — відсутні.

Особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

М. — фахівець із маркетингу доручила виконувати роботи за допомогою електронавантажувача працівницям, які їй не підпорядковуються, а також не повідомила про своє рішення старшій зміни, допустила працівниць до небезпечної зони роботи електронавантажувача. Вона порушила абзац перший пункту 2.1 розділу 2 Посадової інструкції фахівця з маркетингу: знати та неухильно дотримуватися локальних нормативних актів підприємства N, Правил внутрішнього трудового розпорядку, а також чинного законодавства України в сфері охорони праці і навколишнього середовища, пожежної безпеки, санітарії та гігієни праці, виробничих (експлуатаційних) інструкцій; дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; за потреби використовувати засоби, які запобігають і усувають природні та непередбачені негативні явища; застосовувати засоби індивідуального захисту під час виконання певних видів робіт.

П. — продавець непродовольчих товарів допустила працівниць до небезпечної зони роботи електронавантажувача. Перш ніж розпочати їхати електронавантажувачем, вона не подала звуковий сигнал та не попросила працівниць залишити небезпечну зону. П. порушила пункт 3.20.11, абзац перший пункту 3.21, пункт 3.16 розділу 3 Інструкції з охорони праці № 18 під час виконання робіт на електронавантажувачі:

  • не допускати людей до небезпечної зони роботи електронавантажувача та щоб вони перебували під вантажем;
  • під час руху електронавантажувача або роботи вантажопідйомника перебувати в небезпечній зоні стороннім особам заборонено. У разі небезпеки для покупців, мерчендайзерів, працівників необхідно своєчасно подати попереджувальний сигнал і попросити залишити небезпечну ділянку. Якщо, незважаючи на вимогу, сторонні особи (клієнти), працівники, мерчендайзери не залишають небезпечну зону, електронавантажувач потрібно негайно зупинити;
  • якщо поблизу перебувають люди або інші транспортні засоби, то перш ніж рухатися чи виконувати поворот, потрібно подати звуковий сигнал.

Щодо строку служби навантажувачів

А. — продавець продовольчих товарів під час робіт за працюючого електронавантажувача не була достатньо обережною та підійшла до нього на відстань менше ніж 1 м. Вона порушила пункт 3.20.2 та пункт 3.23 розділу 3 Інструкції з охорони праці № 1 для продавця (продавця продовольчих товарів, продавця непродовольчих товарів, продавця-консультанта, сомельє): під час виконання робіт у торговельній залі продавцю продовольчих товарів необхідно бути обережним, коли працює електронавантажувач, не підходити до нього ближче ніж на 3 м, а також не стояти під вантажем або поряд (на відстані менше ніж 3 м) із електронавантажувачем, що підіймає (знімає) вантаж або маневрує.

Комісія з розслідування нещасного випадку рекомендує притягти фахівця з маркетингу М. до дисциплінарної відповідальності за невиконання посадових обов’язків.

Як усунути причини нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія з розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • обговорити на зборах трудового колективу обставини та причини нещасного випадку;
  • провести позаплановий інструктаж із охорони праці з працівниками, які виконують роботи на електронавантажувачах, та з продавцями відділів;
  • розробити інструкцію, в якій розписати послідовність дій під час підіймання штори, яка відділяє зону для складання товару від торговельної зали, та заїзду туди електротранспорту.

Чи отримала потерпіла страхові виплати

Дізнайтеся зі статті з Довідника

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді