Номер 3/2019 видання «Довідник спеціаліста з охорони праці»

Вийшов свіжий номер видання «Довідник спеціаліста з охорони праці». У № 3 журналу ви, як завжди, знайдете цікаві факти, корисні поради експертів, відповіді на ваші запитання.

Слово редактора

Думки вголос напередодні жіночого свята

Нас контролюють

Звіт Держпраці

Які професії найнебезпечніші? Аналіз виробничого травматизму за 2018 рік

У 2018 році на українських підприємствах травмувалися 4126 осіб, смертельно — 409. Такі дані надає Держпраці у публічному звіті за підсумками 2018 року.

Які професії увійшли до п’ятірки найбільш травмонебезпечних?

Нове у законодавстві

Заклади дошкільної освіти

Організація роботи з охорони праці у закладах дошкільної освіти: аналізуємо нові рекомендації

З’ясуйте, як організувати безпечну роботу з охорони праці у закладах дошкільної освіти та яку документацію потрібно оформити. Спеціально для вас експерт проаналізував нові рекомендації МОН.

Створюємо безпечні умови праці

Робоче місце водія

У добру путь! Які вимоги безпеки до робочого місця водія

Безпека — понад усе! Кожний водій до початку роботи має переконатися у безпечному стані свого робочого місця. Дізнайтеся, яким вимогам безпеки має відповідати робоче місце водія.

Приставні драбини

Обережно, не впадіть! Як експлуатувати приставні драбини

Як установлювати приставні драбини? Як їх використовувати під час спеціальних робіт? Якою нормативною базою керуватися? Розповідає експерт.

Забезпечуємо засобами захисту

Практика

Забезпечуємо працівників засобами індивідуального захисту. Практичні поради

Як забезпечити інженерно-технічних працівників ЗІЗ, якщо у нових нормах такої вимоги немає? Порушувати? Не треба! Експерт надав відповідь на це й інші запитання.

Навчаємо з питань охорони праці

Інструктажі з ОП

Як проводити інструктажі з охорони праці — вступний та первинний

На підприємство прийняли нового працівника. Не допускайте його до роботи без вступного і первинного інструктажів. Хто та як має їх проводити, читайте у статті.

Працюємо з документами

Безпека дорожнього руху

Безпека дорожнього руху на підприємстві: яку документацію оформити

Дізнайтеся, яку документацію з безпеки дорожнього руху необхідно вести на підприємстві. Уважно ознайомтеся з нею, аби належно організувати роботу з безпеки дорожнього руху.

Надаємо пільги та компенсації

Додаткова відпустка

Додаткові відпустки працівникам автопідприємства

У штатному розписі автотранспортного підприємства є такі посади: слюсар з ремонту автомобілів, слюсар-ремонтник, машиніст з прання та ремонту спецодягу, мийник автомобілів. Чи мають право ці працівники на додаткову відпустку за роботу із шкідливими умовами праці? Дізнайтеся зі статті.

Дотримуємося пожежної безпеки

План евакуації

Як скласти план евакуації людей у разі пожежі

Якщо на підприємстві виникла пожежа, необхідно безпечно і швидко евакуювати людей із приміщення. Тому без плану евакуації не обійтися. Ви ще досі його не розробили? Експерт нагадав, як скласти такий план.

Розслідуємо нещасні випадки

Нещасний випадок невиробничого характеру

Смерть на робочому місці через «невиробничу» причину: як розслідувати

Рівень безпеки працівників залежить як від якості працеохоронних заходів, яких вжив роботодавець, так і від належного ставлення персоналу до таких заходів.

Проте навіть якщо у підприємства обидва із вказаних факторів «на відмінно», воно не застраховане від нещасних випадків із працівниками. Їх причина може бути зовсім не в недоліках роботи служби охорони праці чи іншого персоналу, який відповідає за безпеку виробництва. Іноді нещасні випадки можуть статися через незадовільний стан здоров’я працівника, що не пов’язано з виробничими умовами. Як діяти роботодавцю у такому випадку — читайте далі.

Практика

Нещасний випадок з укладальником поліуретанових виробів. Практика розслідування

Коли укладальник Павло пересував ручний вантажний візок, він упав із перекриття другого поверху будівлі на платформу гідравлічного стола-підйомника, яка розташована на першому поверсі. Як наслідок — отримав тяжку травму голови. Чи має право потерпілий на страхові виплати?

Практикуми-тести

Тест «Хто має рацію?»

До спеціаліста з охорони праці на підприємстві йдуть із безліччю запитань, інколи — як до третейського судді. Ми склали цей тест за ситуаціями у робочих колективах. А як би вчинили ви?

Піклуємося про здоров’я працівників

Профілактика захворювань

Бережіть жінок, або Чим загрожує працівницям надмірне фізичне навантаження

Конституція України закріплює рівність прав жінок і чоловіків. Водночас трудове законодавство з огляду на фізіологічні особливості будови організму жінки, інтереси охорони материнства і дитинства встановлює спеціальні норми з охорони праці та здоров’я жінок. Якщо на підприємстві не дотримуватимуться цих норм, у працівниць може виникнути професійне захворювання — опущення і випадання матки та стінок піхви. Як воно проявляється та що робити, аби йому запобігти, — розглянемо у статті.

Як запобігти професійним захворюванням, які спричиняє перенапруження голосового апарату

Унаслідок перенапруження голосового апарату у працівників можуть виникнути фонастенія, гострий і хронічний ларингіт, вузлики голосових складок тощо. З’ясуємо, у кого та як проявляються ці захворювання і що робити, аби їм запобігти.

Домедична допомога

Сталася ДТП. Як надати домедичну допомогу потерпілому

Щодня на дорогах України гине в середньому дев’ять осіб. Багато смертей під час дорожньо-транспортних пригод можна було уникнути, якби потерпілим своєчасно і правильно надали домедичну допомогу. Для вас — рекомендації експерта, як врятувати потерпілого і не наразитися на небезпеку самому.

Зробіть ксерокопію

Як запобігти професійним захворюванням голосового апарату

Запитання-відповіді

Відпустка без збереження заробітної плати: чи впливає на стаж роботи із шкідливими умовами праці

Допуск орендаря на територію орендодавця

Як визначити чисельність операторів котельні

Звільнення за порушення законодавства про охорону праці:чи правомірно

Як створити службу охорони праці

Чи поновлювати наказ про створення комісії

Декларація чи дозвіл

Тести-малюнки

Перевірте свої знання з охорони праці

Пройти швидкий тест >>



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді