Доплата за шкідливі умови праці прибиральникам службових приміщень

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Прибиральники працюють майже на кожному підприємстві. Під час пандемії COVID-19 їх роль у профілактиці розповсюдження інфекції особливо зросла. Дізнайтеся, на підставі яких нормативних актів встановлюють доплати за шкідливі умови праці прибиральникам службових приміщень та правильно розрахуйте суму доплат.

За Національним класифікатором професій України прибиральник службових приміщень належить до категорії «Робітники». До його обов’язків входить прибирання службових приміщень адміністративних будівель, коридорів, сходів, санвузлів, туалетів, витирання пилу, підмітання і миття вручну або за допомогою машин і пристроїв стін, підлоги, стелі, віконних рам і скла, дверних блоків, меблів та килимових виробів, чистка і дезінфекція раковин та іншого санітарно-технічного устаткування, очищення урн від паперу і промивання їх дезінфекційними розчинами, збирання сміття і віднесення його до встановленого місця, додержання правил санітарії і гігієни в приміщеннях, які прибираються.

⚡ Засоби індивідуального захисту: що має знати кожен медпрацівник

Прибиральник службових приміщень має знати:

  • правила санітарії і гігієни з утримання приміщень;
  • будову й призначення обслуговуваного устаткування і пристроїв;
  • правила прибирання;
  • концентрацію мийних і дезінфекційних засобів та правила безпечного користування ними;
  • правила експлуатації санітарно-технічного устаткування.

Для здійснення правильного розрахунку заробітної плати працівникам, які працюють з дезінфекційними засобами, а також тими, в обов’язки яких входить прибирання туалетів, потрібно звернутися до чинного законодавства.

За законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 № 294-IX мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня 2020 року становить 4723 (28,31 грн у погодинному розмірі).

Статтею 3-1 закону «Про оплату праці» встановлено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, тобто у 2020 році він не може бути нижчим 4 723 грн.

Частиною 2 вказаної вище статті визначено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Доплата за шкідливі умови праці прибиральникам службових приміщень Таким чином, доплата за шкідливі умови праці не враховується в розмірі мінімальної заробітної плати.

Оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі актів Кабміну в межах бюджетних асигнувань (ст. 13 Закону України «Про оплату праці»).

Надбавку працівникам за використання в роботі дезінфекційних засобів, а також тим, які зайняті прибиранням туалетів, у розмірі 10% посадового (місячного) окладу встановлено постановою Кабміну від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (п. 3 пп. 3 г).

Оскільки дезінфекційні засоби використовують прибиральники службових приміщень практично у всіх закладах: школах, дитячих садках, лікарнях, санаторіях, музеях, бібліотеках, органах державного влади і місцевого самоврядування тощо, норма, яка стосується надання вказаної доплати, зафіксована в галузевих нормативно-правових актах:

  • у примітці до п. 15 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 зазначено, що місячні посадові оклади прибиральників приміщень, які використовують дезінфекційні засоби, а також тих, які зайняті прибиранням туалетів, підвищуються на 10%. Також варто зазначити, що додатком № 9 до цієї Інструкції визначено види робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких встановлюються доплати в розмірі до 12%. До таких робіт, зокрема, належать: роботи, пов’язані з чищенням вигрібних ям, сміттєвих ящиків і каналізаційних колодязів, проведенням їх дезінфекції — п. 1.147; роботи з хлорування води, з виготовленням дезінфікуючих розчинів, а також з їх використанням — п. 1.159; прибирання приміщень — п. 1.181;
  • у наказі Міністерства науки і освіти України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (п. 4 пп. 3 г) передбачено, що працівникам за використання в роботі дезінфекційних засобів, а також тим, які зайняті прибиранням туалетів, встановлюється доплата у розмірі 10% посадового (місячного) окладу.

Скачайте інструкцію під час роботи з дезінфекційними хімічними засобами

Аналогічні норми закладені і в інших актах:

  • у наказі Міністерства праці та соціальної політики та МОЗ України від 05.10.2005 № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення за роботу в шкідливих умовах праці» (п. 3.4.7.) ;
  • у наказі Міністерства культури України від 18.10.2005 № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» (пп. 4 г п. 2);
  • у наказі Міністерства праці України від 02.10.1996 № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (примітка до додатку 2 до наказу, п. 3).

В окремих роз’ясненнях Міністерства праці і соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я України зазначається, що для встановлення доплати прибиральникам службових приміщень не потрібно проводити атестацію робочого місця.

Оцінка умов праці в установах і організаціях здійснюється експертною комісією, яка створюється спільним рішенням адміністрації і профспілкового комітету з числа найбільш кваліфікованих працівників, представників профспілкового комітету, служби охорони праці установи, організації. На підставі висновків цієї комісії керівник установи, організації за погодженням з профспілковим комітетом затверджує перелік конкретних робіт, на яких встановлюється доплата за несприятливі умови праці і розміри доплат за видами робіт.

З метою дотримання вимог закону від 14.10.92. № 2694-ХІІ «Про охорону праці» в частині забезпечення працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту на підприємствах в локальних нормативних документах з охорони праці повинні бути зазначені відомості про перелік посад працівників, які постійно використовують дезінфекційні засоби чи прибирають туалети. У відповідному розділі колективного договору та посадових інструкціях потрібно відобразити, які саме деззасоби, у складі яких є шкідливі для здоров’я речовини, будуть використовуватися прибиральниками при прибиранні службових приміщень.

Доплата за шкідливі умови праці прибиральникам службових приміщень Пройдіть тест на тему: «Безпечне використання дезінфекційних засобів на виробництві»

Доплата за шкідливі умови праці прибиральникам службових приміщень

Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати встановлюються наказом по підприємству, установі, організації.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді