Жінок збираються залучати до важких робіт на вимогу ЄС

У Верховінй Раді зареєстровані законопроекти про денонсацію Конвенції Міжнародної організації праці про використання праці жінок на підземних роботах в шахтах будь-якого роду № 45 і скасування у зв’язку з цим норм про захист праці жінок. Вони розроблені з метою приведення у відповідність національного законодавства до законодавства ЄС в частині усунення гендерних обмежень стосовно підземної роботи.

Законопроект про денонсацію Конвенції Міжнародної організації праці про використання праці жінок на підземних роботах в шахтах будь-якого роду № 45 (далі – Конвенція) зареєстрований у Парламенті під № 0185. Суб’єктом права законодавчої ініціативи став Президент України.

Конвенція була схвалена в 1935 році. Для УРСР вона набула чинності у 1962 році і досі є чинною для України в порядку правонаступництва. Згідно з Конвенцією, використання на підземних роботах в шахтах жінок будь-якого віку – заборонено.

Жінок збираються залучати до важких робіт на вимогу ЄС Дізнайтеся більше про Охорону праці жінок, неповнолітніх та інвалідів

Як вкзано у законопроекті № 0185 причиною для скасування Конвенції є те, що вона суперечить Директиві Ради ЄС про реалізацію принципу рівних можливостей і рівноправного ставлення до чоловіків і жінок в питаннях працевлаштування і зайнятості. Крім того, Суд Справедливості ЄС в 2005 році визнав дискримінаційною заборону використання праці жінок на підземних роботах в шахтах.

У законопроекті № 0185 також вказано, що прийняття проекту акта сприятиме приведенню законодавства України у відповідність до законодавства ЄС та реалізації сучасної політики держави, спрямованої на розширення можливостей для жінок у сфері економіки та зайнятості.

Держави-учасники мають змогу денонсувати Конвенцію до 30 травня 2018 року. Потім Конвенцію можна денонсувати після закінчення кожного 10-річного періоду.

Іншим законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (зареєстрований у Верховній Раді під номером № 8406) передбачено приведення національного законодавства у відповідність до законодавства ЄС в частині усунення гендерних обмежень для жінок по їх роботі зі шкідливими і важкими умовами праці і на підземних роботах у зв’язку з денонсацією Конвенції.

Законопроектом запропоновано виключити з Кодексу законів про працю України ст. 174, що встановлює заборону на застосування праці жінок на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами, а також на підземних роботах, окрім нефізичних робіт або робіт з санітарного і побутового обслуговування.

Жінок збираються залучати до важких робіт на вимогу ЄС Як надається відпустка за особливий характер праці працівникам підземних здоровпунктів? Підкажуть експерти.

Передбачено, що така ж норма буде виключена з Закону «Про охорону праці».

У разі прийняття Закон набуде чинності з дня денонсації Україною Конвенції (але не раніше дня його публікації).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді