Готовність до роботи газового обладнання

Дізнайтеся, в яких нормативних актах прописані вимоги безпеки при проведенні передпускових та пускових робіт систем газопостачання та як потрібно підтверджувати готовність до роботи обладнання сезонної дії, що використовує газ.

Пуск систем газопостачання

Вимоги безпеки до систем газопостачання для забезпечення споживачів природним газом з надлишковим тиском не більше 1,2 МПа, а також зрідженим вуглеводневим газом з надлишковим тиском не більше 1,6 МПа прописані в Правилах безпеки систем газопостачання (затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285; далі – Правила № 285).

Згідно з п. 2.1 Правил № 285 газове обладнання громадських, адміністративних та житлових будинків – це газові прилади і пристрої, апарати та агрегати (повної заводської готовності), які використовують газ як паливо для приготування їжі, гарячого водопостачання та опалення.

Обов’язок утримання та забезпечення справного технічного стану і безпечного користування газопроводами, газовими приладами, димовими вентиляційними каналами законодавцем покладається та власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача) (п.3.2; 3.3 Правил № 285).

Вимоги безпеки при проведенні передпускових та пускових робіт систем газопостачання прописані в розділі IV Правил № 620/378.

Цим розділом передбачено, що до прийняття в експлуатацію систем газопостачання природного газу та ЗВГ (зріджений вуглеводневий газ) установки і газопроводи повинні бути випробувані на міцність і щільність. При введенні в експлуатацію (до пуску газу) обладнання і газопроводи повинні бути піддані контрольному опресовуванню.

Суб’єкти господарювання до початку спорудження, монтажу і наладки об’єктів систем газопостачання повинні подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, такі відомості:

  • назва і адреса об’єкта, його технічна характеристика та відомча належність;
  • назва будівельно-монтажної організації, яка здійснює будівництво об’єкта системи газопостачання.

До відомостей додаються:

  • проектна документація на будівництво;
  • завірена копія наказу про призначення особи, яка буде здійснювати технічний нагляд за будівництвом, протокол перевірки її знань в обсязі виконуваної нею роботи.

До пуску газу на об’єкти систем газопостачання складається акт приймання в експлуатацію об’єктів систем газопостачання та акти згідно з вимогами ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання», затвердженими наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 23 квітня 2001 року № 101.

Підключення новозбудованого газопроводу до існуючої розподільної газової мережі, продувка, пуск газу та проведення комплексного випробування (пусконалагоджувальних робіт) виконуються після підписання акту приймання газообладнання для проведення комплексного випробування (пусконалагоджувальних робіт).

Готовність до роботи газового обладнання Читайте також:

Здійснення підключення житлових, громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення до системи газопостачання проводиться газорозподільним підприємством, що має відповідний дозвіл центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Після пуску газу крани перед газовими приладами повинні бути закриті і опломбовані. Система газопостачання передається власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу)) шляхом складання відповідного акта.

Підготовка до опалювального сезону

Згідно з п. 3.28. Правил № 285 перед включенням у роботу установок сезонної дії, зокрема опалювальних котлів, необхідно забезпечити прочищення газоходів, перевірку справності газоходів і систем вентиляції, проведення технічного обслуговування газових приладів. У вбудованих і прибудованих котельнях необхідно перевірити газонепроникність огороджувальних конструкцій приміщень.

Готовність до роботи обладнання сезонної дії, що використовує газ, необхідно оформляти відповідним актом. Зняття заглушок і пуск газу допускаються за наявності документів, які підтверджують виконання цих робіт.

У Правилах підготовки теплових господарств до опалювального періоду (затверджені наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 № 620/378 (далі – Правила № 620/378) зазначено, що висновки про готовність теплових господарств ДТ (джерело теплової енергії) до роботи в опалювальний період приймаються комісіями, створеними згідно з п. 1.2 цих правил, на підставі акту стану готовності до роботи в опалювальний період (Додаток 1) та висновку про готовність до роботи в опалювальний період (Додаток 2), наданого відповідною державною інспекцією (п. 1.5).

СКАЧАТИ

За умови виконання вимог щодо готовності теплових господарств ДТ до роботи в опалювальний період, передбачених у Правилах, в повному обсязі комісіями в термін до 25 вересня поточного року видається власнику (керівнику) теплового господарства ДТ акт готовності до роботи в опалювальний період (Додаток 3). Копії актів готовності надсилаються згідно з підпорядкованістю об’єкта до уповноважених органів.

СКАЧАТИ Додаток 3

У разі невиконання на теплових господарствах ДТ окремих умов готовності до роботи в опалювальний період акт готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період може бути виданий за узгодженим рішенням комісії та відповідної державної інспекції із зауваженнями та за умови їх усунення у визначений приписами термін. За наявності окремих суттєвих зауважень видача акта готовності затримується до їх усунення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді