Норми безплатної видачі засобів індивідуального захисту

Законодавство зобов’язує роботодавців закупити і видати робітникам, трудова діяльність яких супроводжується ризиком для їх життя, здоров’я та працездатності, захисні інструменти та інші пристрої для їх особистої безпеки. Від наявності у робітників достатньої кількості засобів захисту в значній мірі залежить рівень охорони праці та показники травматизму в компанії.

Конкретний перелік посад в компанії, робітникам яких необхідно безкоштовно видати захисні комплекти одягу, спецвзуття та інші ЗІЗ, закріплюється в окремому додатку до діючої колективної угоди

Законодавче регулювання норм безплатної видачі засобів індивідуального захисту

Під час складання такого переліку відповідальна особа має враховувати нормативи щодо надання ЗІЗ, встановлені законодавством:

Акти загальної дії

  • Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені Державним комітетом України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16.04.2009 № 62.

Застосовується по відношенню до всіх компаній, які використовують найману працю. Норми, в основному, визначають стандарти безпеки для загальних посад всіх типів економічної діяльності за Класифікатором професій ДК 003:2005.

Містять вказівки щодо категорій ЗІЗ, допустимої тривалості їх справного функціонування, специфіку захисних властивостей ЗІЗ в розрізі кожної посади.

  • Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Держгірпромнагляду України від 24.03.2008 № 53.

Регламентує процедуру надання робітникам необхідних ЗІЗ, правила їх утримання, обстеження та ремонту.

Профільні акти

  • Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам машинобудування та металообробної промисловості, затверджених наказом Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 21.02.2006 № 89.
  • Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві, затверджені наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 № 126.

Нагадуємо, що з метою досягнення безперервності виробничого циклу спеціалістами рекомендується видавати співробітникам по декілька комплектів ЗІЗ. Це дозволить робітникам не переривати робочий процес і користуватися змінним комплектом, якщо первинний комплект перебуває на ремонті або чищенні



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді