Як правильно доглядати за спецодягом

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Підприємство, промислова діяльність якого супроводжується небезпечними або шкідливими умовами праці чи пов'язана із використанням забруднювальних матеріалів, повинно видати працівникам засоби індивідуального захисту, зокрема спеціальний захисний одяг та взуття. У статті розглянемо основні правила догляду за спецодягом, які допоможуть зберегти його захисні властивості протягом тривалого часу.

Нормативне регулювання

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних та шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам та професійним захворюванням. Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ і безоплатно забезпечити ними працівників. Підстава — стаття 163 КЗпП та стаття 8 Закону про охорону праці.

Засоби індивідуального захисту працівників — це спорядження, призначені для носіння користувачем та (або) забезпечення його захисту від одного або декількох видів небезпеки для життя або здоров'я. Вони зменшують вплив на працівників небезпечних і шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам та професійним захворюванням.

ЗІЗ експлуатують відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (далі — Мінімальні вимоги). Орієнтовний перелік робіт, на яких необхідно їх застосовувати, визначає додаток 3 до Мінімальних вимог.

Засоби захисту також мають відповідати Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою КМУ від 21.08.2019 № 771.

ЗІЗ видають незалежно від виду економічної діяльності підприємства:

  • працівникам, професії та посади яких передбачають Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 16.04.2009 № 62 (НПАОП 0.00-3.07-09; далі — Норми безплатної видачі ЗІЗ);
  • працівникам загальних (наскрізних) професій різних галузей промисловості.

Виняток — випадки, коли ці професії та посади передбачають відповідні Норми безплатної видачі ЗІЗ із урахуванням специфічних умов праці.

Працівникам можна видавати два комплекти спецодягу на два строки використання (носіння) залежно від умов праці та можливості обслуговування ЗІЗ.

У разі, якщо ЗІЗ не зазначені в Нормах безплатної видачі ЗІЗ, але передбачені іншими нормативно-правовими актами з охорони праці, їх необхідно видавати працівникам залежно від характерута умов робіт на строк використання (носіння) — до зношення. Як зробити так, щоб спецодяг прослужив довше, — розповімо далі.

Скористайтеся онлайн-сервісом, який підкаже норми безплатної видачі ЗІЗ

Як організувати належний догляд за спецодягом

Спеціальний одяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту використовують лише за призначенням відповідно до інструкцій з експлуатації. Роботодавець зобов’язаний організувати регулярне навчання працівників, як користуватися ЗІЗ, і демонстрацію, як їх правильно застосовувати.

Кожен працівник повинен отримати декілька комплектів ЗІЗ, якщо на підприємстві не провели належне очищення (хімочищення) спецодягу, його прання, обезпилювання, дегазацію, дезактивацію, дезінфекцію, знешкодження, ремонт, заміну вузлів, не перевірили експлуатаційні та захисні властивості.

Обов’язковому хімочищенню підлягає увесь утеплений спецодяг, а також спецодяг, оброблений захисним просоченням, якщо інше не визначають інструкції з їх експлуатації.

Якщо ЗІЗ передчасно зносилися не з вини працівника, роботодавець зобов’язаний замінити їх власними коштами. Якщо ж працівник придбав спецодяг та/або інші ЗІЗ за власні кошти, роботодавець повинен компенсувати всі витрати на умовах, які передбачає колективний договір (п. 7 розд. ІІІ Мінімальних вимог).

Коли роботодавець визначає потребу в ЗІЗ, він повинен передбачати спеціальний одяг і спеціальне взуття окремо для чоловіків і жінок. При цьому він має вказати назву ЗІЗ, врахувати їх модель, призначення за захисними властивостями, розмір і зріст.

Спеціальний одяг та взуття зазвичай видаються кожному працівнику окремо. Проте у деяких випадках дозволяється спільне використання спецодягу кількома працівниками за умови, що перед кожним використанням одяг підлягатиме ретельному хімічному очищенню, пранню, дезінфекції та дезактивації.

Правила зберігання спецодягу Як працювати з дезінфекційними засобами безпечно

Важливо не лише правильно використовувати спецодяг, а й дотримуватися правил його зберігання та очищення спецодягу. Інакше він може швидко втратити свої захисні властивості і не давати потрібного захисту працівнику, який працює у шкідливих умовах. Контроль за правильною експлуатацією спецодягу, яка передбачає і належний догляд за ним, здійснює відповідальна особа з охорони праці.

Порядок очищення спецодягу

При визначенні способу очищення спецодягу слід враховувати особливості його експлуатації. Так, наприклад, утеплений одяг та одяг, оброблений спеціальними речовинами (просоченням), прати та прасувати заборонено. Такі види одягу підлягають сухому очищенню за допомогою хімічних речовин.

Для забезпечення якісного профільного догляду за спецодягом слід призначити на підприємстві конкретних осіб, які знатимуть вимоги інструкцій з експлуатації. За відсутності таких осіб на підприємстві рекомендується передавати одяг до спеціалізованих установ, що надають професійні послуги з очищення спецодягу.

Перемо спецодяг правильно Для догляду за одягом осіб, які працюють із небезпечними для здоров’я речовинами (ртуть, свинець), потрібно враховувати вимоги, які містяться не тільки в інструкціях з експлуатації, але і в регуляторних актах держаних санітарно-епідеміологічних закладів. Крім того, працівнику, якому видається спецкомплект, також необхідно надати вказівки стосовно базових правил догляду за одягом.

Залежно від особливостей виробництва, на підприємстві можуть встановлюватись:

  • сушарні для спецодягу і спецвзуття;
  • камери для обезпилення, дегазації та дезінфекції одягу;
  • облаштовуватись місця для чищення спецвзуття тощо.

У разі вірусного захворювання співробітника його одяг та взуття і навіть приміщення, де вони зберігались, підлягають дезінфекції.

Відповідальність за організацію належного та своєчасного догляду за спеціальним одягом покладається на роботодавця. Він повинен за власні кошти вжити всіх заходів щодо очищення або прання спецодягу, замінити або відремонтувати його за потреби.

Зверніть увагу!

Видавати співробітнику пошкоджений одяг, чи одяг, який втратив свої необхідні захисні властивості,  заборонено.

Якщо спецодяг став не придатний для використання з причин, що не залежали від працівника, то роботодавець зобов’язаний надати йому інший, або компенсувати витрати на придбання нового. Також допускається заміна одного виду спецодягу на інший за умови, що заміна не призведе до зниження рівня захисту працівника.

Якщо з будь-яких причин до початку робіт підприємство вчасно не підготувало спецодяг, воно повинне або видати робітнику замінний комплект, або оплатити витрати, яких зазнав робітник при самостійному очищенні спецодягу.

Для уникнення затримок та додаткових супровідних витрат роботодавцю доцільно проводити очищення та підготовку одягу у вихідні дні або між робочими змінами. При безперервному виробництві, як правило, для працівників закуповується одразу декілька змінних комплектів одягу і взуття.

Більш детальні вимоги щодо догляду за ЗІЗ, зокрема щодо прання спецодягу можуть міститися в конкретних інструкціях з експлуатації.

 

Працівникам можна видавати два комплекти спецодягу на два строки використання (носіння) залежно від умов праці та можливості обслуговування ЗІЗ.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді